Sport 2017. 12. 07.

Biliárdközpont épülhet a sportcsarnok szomszédságában

Köles Balázs, a komáromi biliárdélet egyik legkiemelkedőbb alakja kevesebb, mint két hónapja nyújtotta be kérvényét a városvezetés felé, melyben a Városi Sportcsarnok melletti telek eladását kéri. A közel 22 ezer euróért megvásárolni kívánt területen a jövőben egy biliárdközpont épülhetne fel, mely alkalmas lenne nemzetközi és hazai versenyek megszervezésére is.

A többszörös szlovák bajnok Köles Balázs kérvényét első körben már elfogadta a város vezetése november végén, a végső döntésre pedig december 14-én kerül majd sor. Amennyiben a képviselők áldásukat adják a telek eladására, hamarosan akár meg is kezdődhet a sportcentrum építése a Sport utca és a Belső körút sarkán.

 

A biliárdközpont a tervek szerint a Városi Sportcsarnok közvetlen szomszédságában helyezkedne el

A komáromi biliárd és a Szlovák Biliárd Szövetség történelme szorosan összefügg, hiszen 22 évvel ezelőtt a komáromi Šrámek László alapította meg az országos szövetséget. Az azóta eltelt két évtized alatt megszerzett 16 komáromi bajnoki cím alapján pedig joggal állíthatjuk, városunk a szlovákiai biliárdsport egyik legkiemelkedőbb bástyája. A sportág kellő színvonalon való űzésére azonban már jó pár éve nincs meg a megfelelő körülmény.

„Komáromi klubról, mint olyanról, sajnos már nem tudunk beszélni, hiszen Polách Jaroval tulajdonképp csak ketten űzzük aktívan. Emellett a körülmények sem adottak azok számára, akiket érdekel a sportág és szeretnének profi szinten foglalkozni vele. Amikor még én is csak barátkoztam a biliárddal, volt, hogy a West-ben 20-30 ember váltakozott az asztaloknál. Ezekben az években figyelt fel rám Mózes Dénes, akinek a bíztatására kezdtem el aktívabban foglalkozni a sporttal. A pályafutásomat 2008-ban kezdtem el, 2011-ben pedig már Extraligát játszhattam. Az elmúlt 10 évben pedig szerencsére már számos sikert átélhettem. Részt vehettem egy junior világbajnokságon, többszörös szlovák bajnoki címet szereztem, valamint tagja voltam Európa 3. legjobb csapatának is – mondta el a 2017-es év legjobb szlovákiai sznúkerese, Köles Balázs, aki a december elején megrendezett országos versenyen a pool 8-as játéknemben szlovák bajnoki címet, a 9-es játéknemben a 3., míg a 10-es játéknemben az 5. helyet szerezte meg.

Elmondása szerint a West megszűnése óta folyamatosan tervben volt egy biliárdközpont létesítése.

„Néhány komáromi szórakozóhelyen ugyan vannak biliárdasztalok, ám ezek sajnos nem alkalmasak versenyek megszervezésére. A sportközpont létesítésével remélhetőleg bővül majd a biliárd iránti érdeklődés, s az aktív versenyzők száma is. Emellett nemcsak szlovák bajnoki, de nemzetközi versenyek megszervezésére is alkalmas lesz a sportközpont.”

Köles Balázs végül reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a város vezetése támogatni fogja kérvényét a központ létrehozásának érdekében. Elmondta, a sportcentrum mindenképp megépül majd, azonban bízik benne, hogy a képviselők lehetővé teszik számára, hogy Komáromban, s az általa kiválasztott helyen építhessék meg. Hiszen Komárom érdeke is, hogy minőségi szórakozóhelyek és új munkahelyek is létesüljenek.