Város 2022. 10. 25.

Bízzunk a változásban! – Kampánycsend előtti interjú Bauer Ildikóval, a Szövetség polgármesterjelöltjével

Bauer Ildikót Komárom városa ismerhette képviselőként, turisztikai szakemberként, majd a választások előtt a Szövetség komáromi helyi szervezete szavazott neki bizalmat, és lett a párt polgármesterjelöltje. A szombati önkormányzati választások előtt, a kampány finisében beszélgetünk vele.

Milyennek élte meg az elmúlt időszakot?

Nagyon mozgalmas volt, sok-sok személyes találkozással, sok tapasztalással, kevés szabadidővel. De ez így van rendjén. Egy nagyszerű csapattal dolgozok együtt. Olyan emberek, akik Komáromért tenni szeretnének. Volt egy szakmai elképzelésünk, hogy mit és hogyan lehetne előremozdítani, hogyan lehetne a komáromiak életét segíteni, majd ezt kiegészítettük a lakosok elképzeléseivel. Nagyon sok időt töltöttem azzal, hogy a várost jártam, személyesen találkoztam a lakosokkal.

Miért tartotta ezt fontosnak?

Vannak dolgok, amelyek nem oldhatóak az íróasztal mögül. Ki kell menni az utcára, az emberek közé. Hiteles adatokat, véleményeket kell beszerezni, felmérni a helyi állapotokat. Igazi, valós képet szerettem volna szerezni a városról. Ugyanakkor nem csak szlogenként szeretném megnyitni a városháza kapuját a lakosok előtt, de ezt tartom életszerűnek. El kell menni hozzájuk, és meg kell kérdezni, hogy mi van rosszul, hogyan lehetne valamit jobban csinálni. Nem a népszerű embereket kell a plakátjainkra festeni, hanem a magamhoz hasonló egyszerű embereket kell megkérdezni, hogy miben segíthette volna a város őket eddigis már.

Mi a tapasztalat? Nyitottak voltak a kezdeményezésre?

Magamat közvetlen embernek tartom, de kellemesen meglepődtem, hogy a lakosok is micsoda közvetlen őszinteséggel fogadtak. Számos olyan találkozásunk volt, ami azt támasztotta alá, hogy a komáromi polgár 20 éve nem látott képviselőt. Nem kérdezték eddig a véleményüket, és róluk, de nélkülük döntöttek. Sokan üdvözölték a lendületes hozzáállásunkat, többen fotózkodtak velünk. Közben pedig sok olyan támpontot kaptunk, amellyel pontosíthattuk a programunkat. Így a programunkat valóban a lakosokkal együtt írtuk.

Biztosan találkozott a véleménnyel, hogy a csapból is Ön folyik…

Persze, hiszen nem csak mi szolgáltunk információval, hanem a beérkező hozzászólásokra is komolyan figyeltünk. Többen jelezték, hogy pontosan értik, hogy miért kell ebben a formában kommunikálnunk. Ennek két oldala is van: ha a városi közmédia nem lenne abban az állapotában, amelyben van, és ha a hozzáállása tekintetében valóban közfeladatot látna el, akkor mi sem kényszerülnénk más módon megnyilvánulni. Közpénzen a jelenlegi városvezetést szerepelteti, igencsak egyoldalúan. Ebben a formában engem nem engednek labdába rúgni, így kénytelen vagyok más eszközöket használva hírt adni magunkról.

Mi a másik oldal?

Az, hogy valamit soknak tartanak, önmagában nem az információ feleslegességéről szól. Arról szól, hogy a komáromi lakos ezeddig egy ingerszegény kommunikációs csatornára volt kárhoztatva. Lefordítom: a város még az alapvető közérdekű információkat sem kommunikálta megfelelő hatékonysággal. Egy átláthatatlan weboldalon kényszermegoldásokat alkalmazott, amelyen a lakos vagy megtalálta az igényét vagy nem. De az volt a biztos, ha személyesen indult intézkedni. Gondoljon csak bele, ha fele annyi tájékoztatást nyújtott volna a város önmagáról, turisztikai lehetőségekről, mint mi az elmúlt 2 hónap alatt, Komárom megítélése is jobb lenne. Úgyhogy a nullához képest nem nehéz soknak tűnni. Ugyanakkor nem sok, hanem hatékony szeretnék lenni, és továbbra is életízűen oldani Komárom problémáit.

Így a közelgő kampánycsend előtt mit üzen a választóknak?

Elsősorban azt kívánom magunknak, hogy menjenek el választani szombaton. Találkozzunk az urnáknál! Adjunk esélyt magunknak, hogy igenis érdemes voksolni. Sok kicsi sokra megy alapon, bízzunk a változásban. Tudom, hogy az elmúlt évek gyakorlata közönyössé tette az embert. Nekem rendkívüli hitet adtak a személyes találkozásaink. Komáromban nagyon sok jószándékú ember él, akik hasonlóan gondolkodnak a városról. Ha ők mind elmennek szavazni, és a változás mellett voksolnak, Komárom egy új lendületet kaphat – a munkahelyteremtés, a fejlesztések, a parkolási gondok és a botrányos állapotú útszakaszok felszámolása mind-mind beváltható ígéretté válnak. Számítok Komáromra, és Komárom továbbra is számíthat rám!