Város 2015. 12. 22.

Blog: Rajtunk múlik

A karácsonyi ünnepek hangulata és lényege nagyban megváltozott az elmúlt évtizedekben. Manapság már nem lepődünk meg azon, ha október végén megjelennek a decemberi ünnepekre készülő termékek a boltok polcain, november végétől pedig tömény mennyiségben zúdul ránk a karácsony minden változatban.
A meghitt adventi készülődés, az elcsendesülés sajnos már a múlté, sok helyen még az ünnepek előtt csúcsosodik ki a munkahelyi stressz. Az ajándékozás sokak számára inkább már teher, nem ritka, hogy csak pénzt adnak, vagy egy „shoppingolás” során letudják az ajándékot. Persze, nagyrészt rajtunk múlik, miként éljük meg az ünnepet, hiszen a mai világ darálójában is megtalálhatjuk a meghitt, őszinte pillanatokat.

Ha már annyiféleképpen lehet tekinteni az ünnepre, akkor nézzünk meg két olyan vonatkozását, ami Komárom város számára is kiemelkedően fontos lehet. Milyen ajándékot tartogathat a karácsony városunknak, amivel újjá születhet?

Hogy a karácsonyi hangulatnál maradjunk, a gyerekek gyakran megírják levélben a Jézuskának, mire vágynak, milyen ajándékot szeretnének. Ha a komáromi lakosokat kérdeznénk, hogy mire vágynak városunkban, biztosan nem kevés dolgot sorolnának fel. Amit talán mindenki megemlítene, hogy nagy szükség volna több munkahelyre, hiszen az sok család boldogulásán segítene, továbbá annak gazdasági felhajtóereje jótékony hatással volna mindenkire. Ugyancsak a leggyakoribb vágyaink közé tartozik egy élő, pezsgő belváros, aminek szép hagyományai vannak Komáromban, azonban az elmúlt évtizedekben fokozatosan csökkent a belvárosi korzózók száma. Azt tudjuk, hogy ez része egy igazi városi életnek, ugyanakkor a családi séták, jóízű baráti beszélgetések és a kávézással összekötött eszmecserék szinte gyógyító hatásúak. Pont ezek a pillanatok segítenek feloldani sok feszültséget.

Hogyan kerülhet kapcsolatba a karácsony a munkahelyekkel és a belvárossal? A Focus közvélemény-kutató friss felmérése szerint idén Szlovákiában a lakosok átlagosan 127 eurót fognak költeni karácsonyi ajándékokra. Természetesen vannak, akik kevesebbet, de az emberek 6 százaléka 300 felett költ és a negyede száz és kétszáz között. Az is kiolvasható, hogy még a szűkebb pénztárcával élők sem spórolnak ilyenkor, ráadásul minden 10. ember kölcsönből vásárol a fa alá. A számokat ismerve leszögezhetjük, hogy ez a jelenség óriási gazdasági erőt képvisel, ezért egyáltalán nem mindegy, hol költjük el a pénzünket. Szeretnénk részt vállalni a munkahelyteremtés rögös útján? Akkor itt a nagy lehetőség, hogy tegyünk érte, hiszen a legközkedveltebb ajándékok már Komáromon belül is beszerezhetőek. Ha már úgyis nehéz sokszor a választás, itt a jó alkalom egy helyi kézműves termékre, belépőre egy családi fotózásra, vagy akár egy meglepetés vacsorára egy helyi étteremben.

Másik érdekes szemszög a belvárosunk lehet. Irigykedve figyeljük a hömpölygő tömeget Győr, vagy más városok utcáin a karácsonyi vásárokban. Az idei évben Komáromban is igyekszünk ezen a téren előrelépni, civilek egy szélesebb csoportja és a város fogott össze, hogy élőbbé tegyük a belvárosban az adventi hangulatot. A hosszú évek silány felhozatalát nem lehet egy csapásra megváltoztatni, azonban mégis akadnak jó alkalmak a főtérre látogatni. Nagy tanulság viszont az, hogy a főtér akkor lesz tele, ha mi magunk megtöltjük élettel. A jó forralt bor és a puncs biztosított, található jó minőségű harapnivaló és nyalánkság is a főtéren, így semmi sem gátol meg minket abban, hogy barátainkkal Klapka tábornok társaságában egy jót randizzunk, csevegjünk. A város több mint 11 méter magas karácsonyfáján 6 ezernél több kis égő és 220 gömb kínálja a hangulatot, aminek hatását a többi fény fokozza.

Amit leszögezhetünk az év vége felé, és a jövő évek terveinek felvázolásakor, Komárom nagyrészt olyan lesz, amilyennek mi magunk formáljuk. Természetesen a város vezetésének meg kell adni az alapot, a lehetőségeket és az irányvonalakat, de a legtöbb dolog csak összefogva, közösen sikerül. Rajtunk múlik!

-Keszegh Béla-

Fotó: illusztrációs felvétel

Szólj hozzá!