Város 2015. 02. 03.

Bohócdoktorok, filmforgatás és csillogó gyerekszemek a kórházban

A komáromi kórház  január 2-án a gyermekosztályon fogadta a Piros Orr Polgári Társulás bohócdoktorait, akik érkezésükkel csillogóvá változtatták a gyerekek szemét. A profi egészségügyi bohócok az osztályra örömet, nevetést és jókedvet hoztak.

A bohócdoktorok a programjukkal felvidították és lekötötték a komáromi kórház személyzetét is. „A gyerekosztályon jelenleg tizenhat kis betegünk van, akik különböző korúak – a csecsemőtől a 19 évesig, akiknek a bohócok érkezésére felcsillant a szemük és az egész osztály hirtelen nevetéstől lett hangos,” – mondta el Mészáros Eleonóra főnővér és hozzátette, hogy hálásak a Piros Orr PT-nek ezért a áldozatos és megfizethetetlen munkájukért, amivel a gyerekeknek lelki békét és nevetést hoznak az osztályra.

A bohócok között volt Till Timea, aki nemrég tért haza egy jordániai menekülttáborból, ahol egészségügyi bohócként tevékenykedett három hétig az Emergenci Smile nemzetközi projektben. „Tímea több éve a bohócunk, aki testét-lelkét adja a polgári társulásunkért, a Piros Orrért. A komáromi Általános Kórházba elkísérte egy fiatal amerikai filmes is, Mary Reilly Dowd, aki itt is forgatott a dokumentumfilmjéhez, mely arról az igyekezetről szól, hogy a menekülttáborokba is legyen nevetés és öröm a gyerekek arcán. Ez egy inspiráló dokumentumfilm lesz a túlélésről és az emberségről. A Nevetés nyelve (The Language of Laughter) című dokumentumfilmben a szlovákiai Timeára összpontosít, aki már másodszor segített megküzdeni Jordániában a gyerekeknek a nehéz pillanataikkal. Reilly Dowd dolgozott a CNN-nek, az ABC Newsnak, az Al Jazeera America és a The Fiscal Times-nak. Ez az első filmje és egy álma teljesül általa,” mondta el Hana Bieliková a Bohócdoktoroktól.

zdravotní klauni v akcii

A beteg gyerekeknek a bohócdoktorok mindig kellemes meglepetést szereznek és kiragadja őket a sztereotípiából és részlegesen a szomorúságból, amit a szüleik hiánya és az otthon utáni vágy okoz nekik. „Igazán nagy öröm volt látni a gyerkőcök csodálkozó tekintetét,” tette hozzá a főnővér.

A Piros Orr Polgári Társulás bohócdoktorai már tíz éve csempésznek örömöt és nevetést a kórházakba országszerte. A humor segítségével vonják el a páciensek figyelmét a félelemtől, feszültségtől és a szorongástól, ami nem csak a kezelésből, de az ismeretlen környezettől alakul ki és a legközelebbi hozzátartozóik hiányától.

A komáromi kórházban a gyerekosztályt 1947-ben alapították. Az osztályon harminc ágy van 2, 3 és 4 ágyas szobákban, ahol lehetőség van arra is, hogy a kísérő felnőtt és a gyerek egy szobában legyenek, és szükség szerint 5 ágy áll a kísérők rendelkezésére. Az osztályon két standard feletti szoba van, melyekhez saját szociális helyiség, hűtő, mikró és TV van. Három szobában van csecsemők fürdetésére alkalmas kád.
Marta Csergeová,
az AGEL SK a.s. szóvivője