Mix Dél-komárom 2018. 08. 22.

Bombát talált a Duna-parton egy komáromi család

Egy II. világháborús robbanószerkezet került elő tegnap a Duna-parton Komáromnál. Mindez köszönhető a rendkívül alacsony vízállásnak, amely már a hajózást is többször hátráltatta az elmúlt időszakban – írja a komaromhirado.hu

Az elmúlt napokban rengetegen látogattak le a Duna-partra, miután mondhatni rekordalacsony a víz szintje. Tavaly ilyenkor mintegy 260 centiméter volt a folyó vízállása, ez most alig haladja meg a 30 centimétert. A helyiek elmondása alapján 2003-ban volt ehhez hasonlóan alacsony a Duna.

Ennek volt köszönhető többek között az is, hogy egy komáromi család tegnap (augusztus 21.) egy bombára akadt a parton.

Horgászni indultunk a családdal és mélyebb vizet kerestünk, ekkor bukkantunk rá a robbanószerkezetre, a mintegy ötven centiméter hosszú gránátra. Egyből értesítettük a rendőrséget, mi pedig biztonságosabb helyet kerestünk a horgászathoz” – mondta el a Helyi Híradóknak Csecse Péter, a családfő.

A helyszínre érkező tűzszerészek megállapították, hogy egy „A” kategóriás, 122 milliméteres szovjet repeszromboló gránát került elő, amely több mint 50 méteres körzetben pusztított volna, ha felrobban. A szakemberek azonban hatástalanították a szerkezetet.

Fotó: komaromhirado.hu

A jelenlegi vízállás már hátráltatja a hajózást, ám az új Duna-híd építését egyáltalán nem akadályozza, sőt, inkább kedvez a munkavégzésnek.

„Kisebb a víznyomás, így kevésbé kell attól tartani, hogy az építkezés során betör a víz” – mondta el a Helyi Híradóknak Kiss Boglárka, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője.

(komaromhirado.hu)