Kultúra 2018. 11. 23.

Brad Pitt filmjében játszott az izsai fiú

Emlékszem, már az egykori, Komáromban működő Pihegő Együttes korszakában mennyire komolyan vette Zámbó Pityu a táncot. A hozzáállást, a lépéseket, a koreográfiát – már tiniként sem tűrte a fegyelmetlenséget. Aztán Budapestre került, táncművészeti középiskolába járt, majd bejutott a Magyar Nemzeti Táncegyüttesbe. Felnőttként láttam viszont, amikor is a VMK-ban a saját csoportjával, a Szélvésszel állt színpadra. Felejthetetlen élményként maradt meg bennem, ahogy torkaszakadtukból énekeltek, különböző hangszereken játszottak, töretlenül ütötték a lányok tenyerüket és a fiúk a csizmaszárukat.

Később volt szerencsém a budapesti Nemzeti Színházban a Tavaszi Játékok című előadást is a közönség soraiban végigülni. Igazi táncszínháznak lehettünk tanúi – a néptánc, a népi hagyományok és a színház egy varázslatos, mindenki számára élvezhető darabbá fonódott a szemünk előtt. Pár héttel ezelőtt pedig ugyanott, a Körhinta darabjában nézhettem meg újra egykori táncostársamat, aki azóta már elismert művészként épült be a köztudatba.

Tyupi pályafutásáról három éve számoltunk be először, azóta viszont gyökeresen megváltozott az élete, családot alapított, és más irányt vett pályája is. „Úgy éreztem, hogy a táncos életemben elértem azt, amire vágytam, a csúcson szerettem volna abbahagyni a profi táncolást. Így a feleségemtől kapott megerősítésnek köszönhetően belefogtam a saját lovardám megalkotásába. Vágytam rá, hogy nap mint nap lovagolhassak, gyerekeket, meg persze a lányaimat taníthassam lovagolni, a lovakkal és a természettel ismerkedhessek.” A HaZám Lovasudvar egy csodálatos álom megvalósulásaként, családi vállalkozásként működik már három éve a magyarországi Galgahévízen. „Élmény számomra a családommal együtt tölteni a mindennapokat. Jó érzés, hogy a gyermekeink, Luca és Rozi ebben a környezetben, a lovak és a természet közelségében cseperedhetnek fel. Ám ez nem csupán egy lovarda, hanem egy közösségi tér is. Rendezvényeket szervezünk, ahova nem kizárólag a lovassport kiválóságait, hanem különböző előadókat, mesterségeket, élményeket hozunk el azok számára, akik erre nyitottak.”

A táncos karriert sem hagyta teljesen maga mögött. Sőt, egy egészen újfajta mederbe sodródott általa – a filmek forgatagában is megcsillantotta tehetségét. A filmezés egy egészen izgalmas és új dolog az életemben. Lovasként szerepeltem több filmben is, a Picasso élete című filmbe, ahol Antonio Banderas alakítja Picassot, viszont táncosként kerültem be. Óriási élmény volt egy ekkora filmes ikonnal dolgozni.” Tyupi kaszkadőri feladatokat is kapott, amellett hogy táncosként és lovasként is kamera elé állhatott. Lezsák Leventével, Unger Bélával és Piroch Gáborral is együtt dolgozott. „Rengeteget tanultam és mai napig tanulok ezekből a munkákból, több híres angol színésszel forgathattam együtt. A The last kingdome sorozat volt az első film, amiben Füge nevű lovammal vehettem részt. Ezt követte a The King, melynek Brad Pitt volt a producere és Robert Pattinson is szerepet vállalt benne. Ezen felül Steve Denttel és kaszkadőr-csapatával is dolgozhattam, de a James town című filmben is lovagolhattam egy színész dublőreként.” 

Tyupi régóta szeretett volna Lezsák Levente kaszkadőrrel, komoly lovas szakmai tekintéllyel is együtt dolgozni, hiszen rengeteget tanulhatott tőle emberileg és szakmailag is. „Voltam már pár éve egy amerikai-magyar filmnek, a Halálra táncoltatott lánynak a táncos főszereplője. Ilyen jellegű tapasztalatom tehát már volt, mégis azt gondolom a többit az élet hozta magával. Igyekszem az adódó lehetőségekkel élni, tisztességgel és a tudásom legjavával helytállni.”

A tánc élvonalából a fiatal fiú bekerült egy másik közösségbe, ahol most még bizonyítania kell, de nagyon élvezi az újabb kihívást is. „Úgy gondolom, ahogy a táncban a legjobbtól, Zsuráfszki Zoltántól tanultam, most ebben az új, filmes-lovas világban is a legjobbak kezei alá vezetett a Jóisten – Dallos Gyulától, örökös magyar bajnok, többszörös olimpiai bajnok díjlovastól sajátíthatom el a szakma csínját-bínját.”

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes is időnként még visszahívja őt egy-egy előadás erejéig és a Szélvész Táncegyüttes szintén töretlenül működik. “Előadásaink vannak, folyamatosan kapok, kapunk felkéréseket. Nagy öröm ez számomra, a fellépések feltöltenek energiával, de tudom és érzem, hogy az életem már máshol tart. Szeretnék a lovaglásban kiteljesedni, tanulni és e téren is törekedni a maximumra.

Tyupi élete ma egészen máshogy néz ki, de a Junior Prima Primissima díj bezsebelése óta az idei éven ismét őt kérték fel, hogy táncoljon a díjátadó gálaműsorában. „A tánc és a lovaglás együtt játszik szerepet az életemben. A családom szeretete, támogatása, megerősítése és kritikája nélkül azonban semmire sem mennék. Ők adják a rengeteg erőt és kitartást számomra a mindennapi sikerekhez.”

 

(Milány Kincső; megjelent: az AhojSzia havilap novemberi számában)