Mix Dél-komárom 2022. 03. 17.

Dél-Komárom is részt vesz a Zöld Busz Programban

A Zöld Busz Program kibővítésével Dél-Komárom, mint 25 ezres lélekszámúnál kisebb település is lehetőséget kapott, hogy közel egy hónapos tesztüzem keretében kipróbálhasson egy-egy tisztán elektromos hajtású autóbuszt. A programról március 16-án szerdán tartottak tájékoztatót az autóbusz végállomáson parkoló Zöld Buszban – írja a komarom.hu.

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő elmondta, hogy Dél-Komárom már élen jár abban, hogy elektromos busz közlekedik Észak- és Dél-Komárom között, hiszen a Volánbusz első saját tulajdonú elektromos busza a BYD gyártásában már közlekedésbe állt. A kormányzat által elindított Zöld Busz program a kisvárosok tekintetében lehetőséget ad arra, hogy a nem megyei jogú városok és a 25 ezernél kisebb lakosú települések is hozzájussanak a környezettudatosság, a szemléletformálás tekintetében fontos közlekedési eszközökhöz.

Dr. Molnár Attila polgármester kiemelte, Dél-Komárom fellegvára az elektromos autózásnak és az elektromos buszozásnak. Az SK Innovation cégcsoport jóvoltából Magyarország egyik legnagyobb elektromos akkumulátorgyára van a városban, amely munkahelyeket teremt, helyi adóbevétel szempontjából is fontos, de a zöld szellemiség és a környezettudatos szemlélet szempontjából is nagyon fontos. Biztatom a komáromiakat, hogy próbálják ki, mennyire más ezen az elektromos buszon utazni, sokkal halkabb és nincs semmilyen károsanyag kibocsátás. A teleülésen működő BYD jóvoltából és egy határon átnyúló pályázatnak köszönhetően, már van olyan járat mely a két város között közlekedik, de ez a Mercedes-Benz villanybusz most a városon belül közlekedik majd.

Steiner Attila
 államtitkár hangsúlyozta, hogy szintet léptek és jelenleg negyven elektromos buszt, tesztelnek flottaszerűen. Új terület a 25 ezer fő alatti városok. Dél-Komárom ebben a ténylegesen az élen jár. A város az elsők között van, amely a következő hetekben kipróbálhatja az új technológiát.