Kultúra Dél-komárom 2021. 06. 07.

Dél-Komáromban tartották a Magyar Rektori Konferenciát

A magas rangú találkozónak nemrég a Monostori erőd Dunai bástyája adott otthont – írja a komarom.hu.

A tanácskozáson 63 hazai és külhoni felsőfokú oktatási intézmény vezetője vett részt, akiket dr. Molnár Attila polgármester, Czunyiné dr. Bertalan Judit, térségünk országgyűlési képviselője, valamint prof. dr. Borhy László, az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem rektora, a rektori konferencia soros elnöke, Komárom díszpolgára köszöntött.

– Hatalmas megtiszteltetés, hogy városunkat választották a rendezvény helyszínéül. Büszkeséggel tölt el, hogy hazánk valamennyi egyetemi rektorának személyesen is bemutathattam Komáromot, bízva abban, hogy ezzel új kapuk nyílhatnak meg a komáromi oktatás területén – nyilatkozta dr. Molnár Attila.

Prof. dr. Borhy László évtizedeken át vezetett régészeti ásatásokat az egykori római Brigetio legiótábor feltárásakor Komáromban.

– Ez a város olyan helyszín, ahol a jelen, a jövő, az innováció, a technológiai fejlődés és a múlt megbecsülése példaértékű mindenki előtt! Ezért is volt számomra egyértelmű, hogy ennek a plénumnak a helyszíne csak Komárom lehet – fogalmazott nyitóbeszédében a rektor.

A közelmúltban a város, a Klapka György Múzeum és az ELTE olyan szerződést kötött, melynek köszönhetően Komárom is felkerülhet a hazai felsőoktatás térképére. Az egyetem régészeti tanszékének gyakorlati képzése a Brigetio Látogatóközpontba költözik, így néhány hónap múlva Komárom felveheti az „Egyetemi Város” címet.