Sport Dél-komárom 2021. 09. 23.

Dél-Komáromi futóért is szurkolhatunk az idei Sparthatlonon

A Görögországban rendezett futóverseny annak az ókori legendának állít emléket, miszerint 490-ben a perzsák által megtámadott Athénból Leónidasz király Pheidippidész ókori futónak parancsolta meg, hogy fusson el Spártába és kérjen segítséget a spártai kirá. Hérodotosz szerint Pheidippidész 36 óra alatt teljesítette a távot. Most Dombay Gábor próbálja meg a majdnem lehetetlent.

– A Sparthathlont világ egyik legnehezebb futóversenyeként tartják számon nemcsak a 246 km-es táv miatt, hanem az extrém terepviszonyok és a domborzat, az embert próbáló 35-36 fokos hőmérséklet, valamint a magas páratartalom miatt is. A versenyzők pénteken athéni idő szerint 7 órakor rajtolnaktudtuk meg a komáromi futótól.

Dombay Gábor elárulta azt is, hogy a szélsőséges körülményekre való felkészülése során edzéseit többnyire a Gerecsében a végezte, ahol a Gerecse50 távját futva teljesítette, a Turul lépcsőin is próbára tette magát, valamint körbe futotta a Balatont is.

Horváth György, Komárom Európa Futó Egyesület tagja elmondta, hogy Dél-Komáromban a társaság a görögországi futással egy időben, szeptember 26-án, reggel 6-tól szervezi meg a Spartathlon váltófutást a Rüdiger-tó partján. A futás addig tart ameddig az első magyar célba nem ér Görögországban. Korhatár nincs mindenki akkora távot teljesít amekkorát szeretne.

(komarom.hu)