Kultúra Dél-komárom 2022. 08. 08.

Dél-komáromi udvarhölgye lett az idei Anna-bálnak

Janovszki Csenge és Varga Levente képviselte Dél-Komáromot az idei füredi Anna-bálon. A két fiatal csodás élményekkel, új barátságokkal is gazdagodott, Csenge pedig a bálkirálynő második udvarhölgye lett – írja a kemma.hu.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án rendezte meg Balatonfüreden a Horváth-házban Szentgyörgyi Horváth Fülöp János leányának, Krisztinának a tiszteletére. A lány az első bálon ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernővel, aki majdan a szabadságharc altábornagyaként a tizenhárom aradi vértanú egyike volt.

Mivel Dél-Komárom Balatonfüred kulturális testvérvárosa, így minden esztendőben delegálhatnak egy párost a füredi Anna-bálra. Ezúttal a Jókai Mór Gimnáziumból küldhettek egy fiút és egy lányt. A tanári kar döntése alapján Janovszki Csengére és Varga Leventére esett a választás.

Csenge fiatal tehetség számtalan alkalommal megmutatta már énektudását. Korpás Éva felvidéki népdalénekes tanítványa mestere rengeteg koncertjén fellép, kisebbeket tanít énekelni, néptáncol, valamint a Fölszállott a páva című televíziós műsorban is szerepelt, az Ördöngös Népzenetanodával az élő műsorba is bejutottak. Mindezek mellett tanulmányi eredményei is példaértékűek. Kísérője, Varga Levente Csengéhez hasonlóan kiválóan tanul, az iskolai programokban is aktívan részt vett, a dél-komáromi diákönkormányzat tagja.

Balatonfüreden a Tagore sétányon vonult fel a nyolc testvértelepülésről érkezett pár. A Vaszary-kertben kapták meg az elsőbálozók a Herendi Porcelánmanufaktúra szíveit. Ezt követően indultak el az Anna Grand Hotelbe, ahol a tavalyi bálkirálynő nyitótáncához a testvértelepülésekről érkezett párok is csatlakoztak. Az első táncot vacsora követte.

A bálon mintegy 650-en vettek részt, közülük több mint 300 lány volt. A közönségszavazást követően a legtöbb voksot kapó tizenöt fiatal hölgyet hívták fel a színpadra. Csenge rendkívül meglepődött, amikor az egyik hosztesz virágot adott a kezébe, és elmondta neki, ő is a tizenöt közé került. A zsűri a bemutatkozások után döntött, kiválasztották a bálkirálynőt, és az udvarhölgyeket.

Mikor először kimondták a számomat, a hatost, fel sem fogtam, hogy az én vagyok. Mikor senki nem ment fel a színpadra, akkor tudatosult bennem, hogy én vagyok a második udvarhölgy. A színpadon úgy éreztem magam, mint akit hipnotizáltak, csak napokkal később dolgoztam fel, hogy mi történt velem – mesélte Csenge.

A másnapjuk is eseménydús volt, hiszen hintón járták be egész Balatonfüredet. A Tagore sétányon felállított színpadon a bálkirálynő és az udvarhölgyek ismét bemutatkoztak, sok járókelő volt kíváncsi rájuk.

2019-ben szintén beírta magát Dél-Komárom az Anna-bál történelmébe, ugyanis az akkor 16 éves Császár Ágnes lett a második udvarhölgy.

(A kemma.hu cikke alapján)