Kultúra Dél-komárom 2024. 03. 07.

Egy délután a reneszánsz jegyében

Tavaly ünnepelte fennállása 15. évfordulóját a dél-komáromi Újhold Régi Zene és Táncegyüttes. Március 10-én, vasárnap 15 órától a helyi Közösségi házban emlékeznek meg a jeles évfordulóról.

– Együttesünk a reneszánsz emlékévében, 2008-ban alakult meg, azzal a céllal, hogy hitelesen tolmácsoljuk a középkori és a reneszánsz eredetű táncokat. Ezzel együtt volt olyan időszakunk is, amikor a Tatai Barokk Fesztivál felkérésére kontratáncok is bekerültek a műsorunkba. A 6-8 táncos párból álló csapatunknak kezdetben csak dél-komáromi tagjai voltak, aztán lassan bővül, változott az összetétel. A rendszeres szőnyi reneszánsz nap mellett bemutatkoztunk már többek között a Savaria Történelmi Karneválon, a tatai Patarán, vagy épp a visegrádi Palotajátékokon. A hétvégi születésnapi eseményre régi fotókkal, képekkel, vetítésel és persze tortával is készülünk, úgyhogy szeretettel várunk mindenkit, aki meg szeretné ismerni a középkor táncait! – mondta Gábor Klára, a táncegyüttes vezetője.

A 2008-as Magyarországon rendezett reneszánsz emlékévet Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából rendezték meg. 

Az emlékév egy rendkívül jelentős és izgalmas eseménysorozat volt, amely nagy hangsúlyt fektetett a reneszánsz kultúrára és örökségre. Ez az év kiemelt lehetőséget nyújtott arra, hogy a magyar közönség és a világ is jobban megismerje ezt az izgalmas történelmi korszakot, valamint annak hatását és jelentőségét a kortárs kultúrára és társadalomra.

A reneszánsz a 14. és 17. század közötti időszakot jelöli Európában, melyet az emberi gondolkodás és kreativitás újjászületése jellemez. Ez az időszak nem csupán művészeti és kulturális változásokat hozott, hanem jelentős előrelépéseket is eredményezett a tudományban, az irodalomban, a politikában és a társadalomban is. A reneszánsz emberközpontú világnézete és a klasszikus antikvitás iránti újraéledő érdeklődés alapjaiban változtatta meg a gondolkodást és formálta a modern világot.

A 2008-as reneszánsz emlékév célja az volt, hogy ezt a gazdag kulturális örökséget újra felfedezzük és megünnepljük. A rendezvények során lehetőség nyílt arra, hogy a közönség közelebbről megismerje a reneszánsz mesterműveket, az építészetet, festészetet, szobrászatot, irodalmat és zenei alkotásokat.

A kiállítások és rendezvények révén a reneszánsz korszak legfontosabb művészete és kulturális öröksége a közönség elé tárult. A festőművészek, mint Leonardo da Vinci, Michelangelo és Rafaelo alkotásai, valamint a reneszánsz építészet jelentős művei, például a Firenzei dómkupola vagy a Szent Péter-bazilika lenyűgözően értelmeződtek újra a magyar közönség előtt.

Az emlékév során nem csupán a múltat ünnepeltük, hanem felhívtuk a figyelmet a reneszánsz örökségének jelenkori relevanciájára is. A rendezvények lehetőséget adtak arra, hogy a közönség reflektáljon a reneszánsz ideáira és értékeire a mai világban, valamint azok hatásaira a kortárs művészetben, gondolkodásban és társadalomban.