Kultúra 2024. 05. 24.

Egy hét múlva JAZZPIKNIK – részletes műsor

Május 31. és június 1. között zajlik a IV. Komáromi Jazzpiknik, amely egyben a Komáromi Nyár nyitórendezvénye is. A pikniken a jazz szerelmesei kapcsolódhatnak ki a Tiszti pavilon udvarának impozáns falai között. Olyan zenészek érkeznek ide, mint például Tóth Vera vagy Falusi Mariann. A rendezvényen a környező borászatok minőségi borait kóstolhatjuk meg, de nem hiányozhatnak a finom ételek sem.

RÉSZLETES PROGRAM

2024. MÁJUS 31. (PÉNTEK)

17.00 – Frankie Látó Workshop Projekt 2024

2023 szeptemberétől az Egressy Béni Városi Művelődési Központ adott otthont egy új kezdeményezésnek: jazzhegedű kurzust indított a nemzetközi hírű jazzhegedűs, előadóművész Frankie Látó szakmai vezetésével. A workshop zenészei gyakorló és hivatásos muzsikusok, akik a zene más-más területeiről kapcsolódtak be ebbe az improvizációs zenei tanfolyamba. A közös pont a zenei munkásságukban az, hogy mindnyájukat érdekli az improvizációra alapuló jazz muzsika, de eddig ezzel behatóbban nem foglalkoztak a zenei munkásságuk során. A tanfolyam résztvevői időközben együttessé formálódtak és először állnak közönség elé. A műsoruk változatos, szerepelnek benne klasszikus jazz sztenderdek, hot jazz nóták, a párizsi klubok hangulatát is megidézik, de a közösnég számíthat jazzrockos melódiákra és Frankie Látó saját szerzeményeire is.

18.30 – Écska & Huba Duó

A duó klasszikus blues és soul dalokat bújtat új köntösbe. Pleszkán Écska erőteljes, karakteres énekhangjáról ismert. Ratkóczi Huba gitáros, basszusgitáros egyedi hangszeres játék stílusának, kreatív, újító technikai ötleteinek révén egyszemélyben is képes a komplett zenekari hangzás, atmoszféra megteremtésére. A párost jellegzetes hangzás és igen intenzív színpadi jelenlét jellemzi.

20.00 – Tóth Vera Quartet

A Tóth Vera Quartet koncertje teszi teljessé a kiváló borok nyújtotta élményt: a borkóstolás hangulata és a zene együttes hatása nagy energiákat mozgat meg, kellemes ellazulásban részesíti a látogatót. Az quartet műsorának hangulata intim, családias és lélekmelengető. Az énekesnő műsorát izgalmas egyéniségekből álló zenekara alkotja. A ritmust Trap Kapitány beatboxos adja, hegedűn egy legendás zenészdinasztia leszármazottja, Magyarország egyik legjobb prímása, Duka Laci játszik, civil foglalkozásában ügyvédként és egyetemi tanárként is dolgozó Dr. Bérces Vitya zongorázik, nem is akárhogy, Vera pedig énekel. Hallhatóak lesznek saját, de kedvenc dalok is, a jazztől a blues műfajon át a popig sok stílusjegy megmutatkozik.

22.00 – LGT Revival Band

A zenekar alapítója Baross Laura, aki különböző klubzenekarokkal lépett fel a komáromi Zeppelin jam-estjein. 2010-ben jött az ötlettel, hogy szeretne az egyik fellépésen pár LGT számot játszani. Erre zenészeket verbuvált (Baross Laura, Bohil Otti, Ladislav Bukovič, Marek Kamocsai, Bukai László, Baross János). Mindössze öt számból állt a „minikoncert“, mely annyira sikeres lett, hogy a tagoknak érdemes volt zenekarrá formálódniuk. A zenekar a fennállása óta többször átrendeződött, ám van egy „keménymag“ (Baross Laura, Bukai László, Holczhei Árpád, Baross János, Vajda László, Vajda Iván) és a vendégek (Bauer Ildikó, Holczhei Anna, Nagy László, Ölvecky András, Ferdinand Habersack, Marek Kamocsai, Sipos Dávid, Hodek Dávid). A társaság vegyes, mind zenei ízlésben, mind pedig életkorban, sőt nemzetiségben is. Ennek ellenére mindnyájan azt vallják, hogy az LGT zenéje időtlen.

2024. JÚNIUS 01. (SZOMBAT)

17.00 – Sipos Dávid & Skokan Horváth Tímea Quintet

Magyar és angol nyelven, blues, jazz és pop örökzöldekkel érkezik Komáromba a Sipos Dávid & Skokan Horváth Tímea Quintet. A zenei formáció Farkas Attila billentyűssel, Szajkó Adrián nagybőgőssel és Fazekas Tamás dobossal válik teljessé.

19.00 – Falusi Mariann & Sárik Péter Trió

A Sárik Péter Trió, az elmúlt évtizedben Magyarország egyik legnépszerűbb és legmeghatározóbb jazz-zenekarává vált. Sikerük egyik záloga, hogy – Sárik Péter mellett- minden felállásban nagyon nyitott, sokoldalú muzsikusok játszottak és játszanak. Az együttes koncertjeinek hangulata sokszor inkább pop vagy rock koncerthez hasonlatos, még akkor is, ha a Zeneakadémián, vagy a legkomolyabb koncerttermekben játszanak. A zenekar közvetlenségével, energiájával sok új rajongót hoz a jazznek. Sárik Péter és Falusi Mariann tíz éve koncertezik közösen, az első műsorukat magyarországi premierje után New Yorkban mutatták be hatalmas sikerrel. Azóta több közös produkciót hoztak létre. Koncertjeik igazi zenei csemegék, előadásukban az ismert magyar és világslágerek, jazz örökzöldek, kuplék békésen megférnek egymás mellett. A zeneművészek boldogan csaponganak stílusok és korok közt, míg közönségük minden koncerten velük énekel. Közreműködők: Falusi Mariann (ének), Sárik Péter (zongora), Fonay Tibor (bőgő), Gálfi Attila (dob).

21.00 – Bratislava Hot Serenaders

A Bratislava Hot Serenaders egy különleges zenekar, amely Juraj Bartos trombita művész vezetésével 1991 óta az 1920-as és 1930-as évek hot-jazz zenéjére specializálódik. A zenekar a világ élvonalába tartozik e korszak jazz-zenéjének hiteles tolmácsolásában, amit az európai fesztiválok díjai, valamint a világszerte kapott pozitív visszajelzések és a kritikusok elismerései is bizonyítanak. Ez az élvonalbéli vezető szlovák jazz-zenekar 2014-ben, 2015-ben, 2016-ban és 2018-ban turnézott az Egyesült Királyságban. A hot-jazz repertoár legjobb darabjait százak, sők ezrek előtt adták elő a dél-angliai városokban (Exeter, Marlborough, London), Nagy-Britannia szívétől (Birmingham) a skóciai Edinburgh-ön át Glasgow-ig. A zenekar tizenöt zenészből, a Serenaders Sisters női vokáltrióból és Milos Stančik énekesből áll. A zenekar tagjai az 1920-as évek autentikus hangszerein játszanak, és e korszak divatja szerinti, méretre szabott szmokingokban és kosztümökben lépnek fel.

Borászatok

Bott pincészet – Bodó Judit (Tokaj), Mátyás András (Kisújfalu), Kasnyik Tamás és Gábor (Kürt), Fyrmonia borászat – Bauer Ildikó (Fűr), Hengerics Péter (Szentpéter), Napvirág pincészet – Nagy Attila (Hetény)

Gasztronómia
Nitriansky furmanský dvor

A belépőjegy ára: 15€ (napijegy), 20€ (kétnapos jegy)

A jegyek online is megválthatók:
05.31. (péntek): https://ticket.mskskomarno.sk/program/jazzpiknik-pentek-piatok/248?l=sk
06.01. (szombat): https://ticket.mskskomarno.sk/program/jazzpiknik-szombat-sobota/249?l=sk
Kétnapos (kedvezményes) jegy / Dvojdňová (zľavnená) vstupenka: https://ticket.mskskomarno.sk/program/jazzpiknik-fesztivaljegy-dvojdnova-vstupenka/250?l=sk

INFO: ticket@mskskomarno.sk, +421 905 892 579

A cikk támogatója Komárom Városa