Kultúra 2024. 05. 29.

Egy műemlék tárgyú enciklopédia – beszélgetés Orosz Örssel

Folytatódnak a Kikötő – Polgári Szalon rendezvényei. A soron következő eseményen Orosz Örssel lesz beszélgetés, a közelmúltban megjelent „Szlovákia – a történelmi Felvidék műemlékeinek képes enciklopédiája” című vaskos, képes könyv kapcsán. A beszélgetésre június 4-én kerül sor, a RÉV-Magyar Kultúra Házában.

Mi a haszna ma egy műemlék tárgyú enciklopédia kiadásának és egyáltalán: enciklopédia, vagy inkább útikönyv ez a vaskos kötet? Honnan eredt az eredeti szlovák nyelvű kiadvány magyarra való fordításának és megjelentetésének az ötlete és mik voltak a munka során a legnagyobb nehézségek? Mennyire lett átfogó a kötet és miben nyújt többet a szlovák nyelvű eredetitől? Az online világ korában mi adja a hagyományos kötet erejét és kik a célközönség? Járt-e meglepődéssel a kiadás folyamata és akadtak-e nagy újdonságok? Vannak-e kedvencek a több mint 17 500 műemlék között? A legismertebb felvidéki jogvédő és értékmentő aktivistával Peter Kresánek képes útikönyvének magyar nyelvű kiadásáról beszélgetünk a Kikötő – Polgári Szalon június eleji rendezvényén.

Vendégünk: Orosz Örs felvidéki jogvédő aktivista, értékmentő, a Sine Metu Egyesület elnöke, Nyitra megyei és komáromi képviselő, Európai Parlamenti képviselőjelölt

Házigazda: Bödők Gergely történész
Időpont: Június 4. I KEDD 18:00
Helyszín: Rév – Magyar Kultúra Háza

Az esemény Facebook-linkje: https://www.facebook.com/events/1810909759395300

Az esemény látogatóinak felajánlásait (jelképes 2 euró = 750 forint), vagy tetszés szerinti adományát ezúttal is jótékony célra ajánlják fel a szervezők. A kötetből mindössze néhány példány maradt, amit a helyszínen kedvezményes áron (99 euro értékben) lehet majd megvásárolni. 

Az eseményen hang- és fényképfelvételek készülnek!

A cikk támogatója Komárom Városa