Mix 2018. 05. 24.

Egy nap a FUTURA élményközpontban

A Selye János Gimnázium secundo-sai a közelmúltban ellátogathattak a mosonmagyaróvári FUTURA élményközpontba, Magyarország legnagyobb tudományos játszóházába. Az alábbiakban Fekete Lujza, II.N-s diák beszámolója olvasható a kirándulásról. 

„A tavalyi évhez hasonlóan az idei 2017/2018 tanévben is izgalmas tanulmányi kirándulásokon vehetett részt a Selye János Gimnázium minden osztálya. Ezek közül az egyik secundo osztály, ahol jómagam is tanulok.

Egy áprilisi egész napot töltöttünk el a mosonmagyaróvári FUTURA élményközpontban osztályfőnökünk jóvoltából. Ezen a helyen a gyerekek játszva tanulhatnak a természettudományról. Az intézménynek egy csaknem 300 éves műemlék magtár ad otthont. Az épület emeleteit tematikusan osztották fel a négy elem szerint, azaz víz szintre, föld szintre, levegő szintre és végül a tűz szintre. Ám emellett megtalálható még itt egy beltéri csillagvizsgáló, egy előadóterem, ahol egy jól felkészült személy várt osztályunkra, hogy érdekes és látványos kísérleteket mutasson be egy kis humort is csempészve előadásába. De ez nem minden, a legalsó szinten még egy 5D-s vetítőterem is van, ahol különböző rövidfilmek közül válogathattunk.

Kezdésképpen az összes szintet végigjártuk és mindent, amit csak lehetett kipróbáltunk. Már ez is izgalmas volt, de látogatásunk fénypontja egyértelműen a Tesla generátor beindítása volt. Hihetetlen és egyben kissé ijesztő is volt látni, ahogy a hatalmas gép zúgva-búgva beindul, villámokat szór és fülbántóan recseg-ropog.

Ennél sokkal visszafogottabb, kisebb ám legalább annyira érdekes volt a Jákob létrája nevű szerkezet. Két vékony rúd között egy áramív futott felfelé. Ezt ismételte újra és újra bár nem volt olyan monumentális, mint a Tesla, mégis legalább annyira látványos.

Programunk utolsó pontja a Tesla küldetés volt, amit csapatban kellett teljesítenünk. Megnéztünk egy videót, amiből megtudtuk mi lesz a feladatunk. Ezt még kiegészítették egy hátizsákkal, amiben benne volt minden, ami szükséges a csavaros, bonyolult kód megfejtéséhez: térkép, ceruza, kódlap és egy füzet, ami útmutatóként szolgált. Ezekkel és elszántsággal indultunk neki a kihívásnak, aminek teljesítéséhez minden szinten végre kellett hajtani bizonyos kísérleteket.

A feladatot az összes csapatnak sikerült teljesítenie és a leggyorsabb csoport még egy kis jutalomban is részesült. De aki nem kapott jutalmat annak sem volt miért szomorkodnia, hiszen rengeteg új élménnyel és tudással gazdagodott.”

(Fekete Lujza II.N)