Régió 2021. 02. 15.

Elkezdődött a 2021-es, online népszámlálás

A mai nappal (február 15.) elindult a 2021-es népszámlálás. A 10 évente megtartott felmérés idén első alkalommal teljes egészében online zajlik. A népszámlálási ívet március 31-ig lehet kitölteni.

A népszámlálás első, február 12-ével lezárult szakaszát követően (amikor is az önkormányzatok adták meg a hivatalnak a rendelkezésre álló adatokat) mától elindult a népszámlálás lakossági szakasza. Február 15. és március 31. között ezúttal kizárólag online van lehetőség kitölteni a népszámlálási ívet, a scitanie.sk weboldalon, vagy a népszámláláshoz tartozó mobil applikáción keresztül, melyek egyaránt rendelkeznek magyar felülettel.

A kérdőívet a születési számunk beírásával érhetjük el. A népszámlálási íven 13(+1) kérdésre kell válaszolni, a családi állapotra, nemzetiségre, vallásra, lakóhelyre és munkavégzésre vonatkozóan. Fontos, hogy a kitöltött adatoknak a 2021. január 1-jei állapotokat kell tükrözniük (vagyis ha például valaki azt követően kötött házasságot, akkor még hajadonként kell kitöltenie az ívet).

A népszámlálási kérdőívet minden olyan személy köteles kitölteni, aki Szlovákiában állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkezik. Továbbá, az év nagy részében Szlovákiában élő, ám hivatalos lakhellyel nem rendelkező személyeknek szintén részt kell venniük a népszámláláson.

A 18 éven aluliak felnőtt segítségével tölthetik ki a népszámlálási ívet.

Két kérdés is a nemzetiségre vonatkozik

A nemzetiségre vonatkozó 11. kérdésen belül, a 11.1 kérdés alatt lehetőség van egy úgymond második nemzetiség megjelölésére is. Természetesen ha nem érezzük úgy, hogy egynél több nemzetiséghez is tartoznánk, ezt a mezőt üresen hagyhatjuk. A nemzetiségünk után a következő, 12. kérdésben anyanyelvünkre is rákérdez az ív.

Miért fontos, hogy szlovákiai magyarként részt vegyünk a népszámláláson és vállaljuk magyar nemzetiségünket?

Amellett, hogy a kultúrát, a támogatásokat és a magyar nyelvű oktatást is nagyban érintheti a népszámlálás eredménye, a Szlovákiában élő magyarok jogaira közvetlenül is hatással van, hiszen azokon a településeken, ahol a magyarok aránya 2021-ben eléri a 15%-ot, a hivatalok is kötelesek lesznek használni a magyar nyelvet. 

Mivel a népszámlálás az idei évben kizárólag online zajlik, fontos, hogy segítsünk azoknak, akik számára problémát okoz az online világban való tájékozódás, így például idősebb ismerőseinknek, rokonainknak.

További fontos információ, hogy aki nem tudja egyedül kitölteni a népszámlálási ívet (vagy lekési a határidőt), április 1. és október 31. között hivatalos segítséget is kérhet egy népszámlálási asszisztens személyében, akit az önkormányzat biztosít az igénylő számára és segít a kérdőív kitöltésében. Emellett szintén ez alatt az idő alatt, az önkormányzatok által létesített kontakt pontokon is ki lehet majd tölteni az ívet.