Blog 2023. 03. 27.

Elkezdődött: bogarak az asztalunkon

Lisztbogár, vándorsáska, házi tücsök. Nem épp étvágygerjesztő, mégis ezek az Európai Bizottság által engedélyezett rovarok újabban. Élelmiszerként vagy élelmiszer-összetevőként valóban olyan drasztikus lenne? Ha nem dörgölnék az orrunk alá hatásvadász fotókkal, talán ez sem fájna? Tényleg a rovarokkal van a legnagyobb gond az étrendünkben?

A tücsöklisztről már 2018 óta cikkeznek Magyarországon is, mennyire tápanyagdús étekről van szó. Első hallásra – pláne látványra – ugyan furcsának tűnik, ám ezek az apró szárnyas rovarok az egész világon megtalálhatók egyes kultúrák étrendjében már hosszú ideje.

Csokoládés sült tücskök…

…fehérjés tücsöktészta, ízesített tücsöklisztes proteinszelet, ezek mind mind fellelhetőek az európai étkek közt. A házi tücsök mellett az EU Bizottsága pedig idén január 6-án jóváhagyta az Alphitobius diaperinus lárvák, más néven kisebb lisztférgek fagyasztott, paszta, szárított és poros formáinak élelmiszerpiacra való bevezetését is. 

Számos élelmiszerben használtak eddig is olyan kétes adalékanyagot, melyeket rezzenéstelen arccal elfogyasztottunk. Nem böngészve az apróbetűs részt, és szemet hunyva például a rákkeltő anyagok torkunkon való lenyomását. Most a bogárfogyasztás következik.

Miért kell a bogarakhoz nyúlni?

A klímaválság, a termőföldek csökkenése kihatással van a jelenlegi élelmiszerek előállítására. Tény, hogy piaca és szerepe lesz a rovarok fogyasztásának az emberek mindennapos életében. A kérdés, hogy e kezdeti lépést hogyan veszi majd az emberiség nagy többsége? Oda megyünk majd egyáltalán az elszeparált polcokhoz és leemeljük róla ezen termékeket? Ugyanis ezen termékek forgalmazásának egyik feltétele az elkülönített polcokon való tárolás.

Az EU szerint a rovarok rendkívül táplálóak és magas a fehérjetartalmuk, jelentősen hozzájárulhatnak a fenntartható táplálkozáshoz, az allergiásoknak viszont kockázatot jelenthetnek. Éppen ezért mindenkit tájékoztatni kell arról, hogy mit kap. Az üzletek polcain könnyedén kikerülhetőek lesznek az ilyen jellegű termékek.

Jó vagy rossz?

Ha „megbogarasodik” a liszt, akkor kidobjuk. Most viszont már a pizzába, tésztákba, rágcsálnivalókba, szószokba, húskészítményekbe és levesekbe is találkozhatunk ezen adalékanyag szárított változatával. De kenyérben, pékárukban, kekszekben is ott lehetnek, ahogy a sörgyártók is felhasználhatják. Lehet, hogy nem is ördögtől való?

Forrás: https://peakshop.hu/man/tucsokliszt/

Gabi Lewis, aki a Magic Spoon társalapítója, cégével már egy ideje tücsöklisztet használ termékeiben. Elmondta, hogy a rovarok fogyasztását csak a kulturális határok fogják vissza a nyugati világban. Gabi a szusihoz hasonlította a jelenséget – ahogy idővel átvettük a japánoktól a nyers hal fogyasztását.

Valljuk be, eszünk mi jóval több, és nagyobb szemetet is, mint a tücsök. A rovaroknak legalább van pozitív alkotóelemük is, nem úgy mint a sok tartósítószernek, amivel lépten nyomon tömjük magunkat. Persze a tenyésztési és gyártási körülmények már más tészta a rovarok kapcsán is. Az ételeknél sokszor ez okozza a nagyobb problémát. Tehát nem a rovarfogyasztástól kell alapvetően tartani, hanem minden mástól, amit az évek során odafigyelés és válogatás nélkül, észrevétlenül beviszünk a szervezetünkbe. Azok gyakorolhatnak súlyos hatást előbb utóbb a szervezetünkre. Érdemes ezen elgondolkodni, mielőtt lázadni kezdenénk egy csupán drasztikusnak tűnő termékadalékanyag ellen!

Milány Kincső

Nyitókép forrása: https://termeszeti.hu/a-tucsokliszt-lenne-a-jovo-eledele/