Mix 2018. 03. 01.

Első alkalommal vettek részt Selye gimisek a magyarországi Dürer Versenyen

A Selye János Gimnázium diákjai első alkalommal vehettek részt idén a Magyarországon megrendezett Dürer Versenyen. Az alábbiakban Morvai Orsolya beszámolója olvasható, aki tagja volt a gimnázium csapatának.  

A komáromi Selye János Gimnázium diákjai évről-évre sikeresen szerepelnek a Fizikaolimpia versenyében. Idén úgy döntöttünk, hogy új kihívások elé nézünk. A tanév elején hárman – Morvai Orsolya, Pszota Máté és Molnár Mátyás –, tanáraink ajánlására beneveztünk a Magyarországon rendezett Dürer Verseny fizika kategóriájába. A versenyt a matematika, fizika és kémia iránt mélyen érdeklődő gimnazisták számára szervezik. A diákok háromtagú csapatokat alkotnak. Az első fordulót Magyarország nagyobb városaiban rendezik, ahonnan a legsikeresebb feladatmegoldók a verseny döntőjébe kerülhetnek. Az első akadályt kis csapatunk sikerrel vette. Örömmel tudtuk meg a hírt, hogy a tatai válogatóversenyt megnyerve részt vehetünk az országos döntőn.

A döntő 2018 februárjában, Miskolcon került megrendezésre. Kicsit izgulni kezdtünk, mikor megláttuk a döntőbe került csapatok névsorát. Versenytársaink Magyarország legjobb, legnevesebb gimnáziumaiból kerültek ki.

A verseny első fordulója pénteken zajlott. Minden csapatnak 5 elméleti feladatot kellett megoldania, amire 3 óra állt rendelkezésünkre. A feladatok kicsit szokatlanak voltak ugyan, de nagyon érdekesek és többé-kevésbé sikerült is megbirkóznunk velük. A verseny után szabadidős programokkal kedveskedtek nekünk a szervezők. A Földes Ferenc Gimnázium tornatermét teaházzá alakították, ahol különféle feladatokat oldhattunk meg, rejtvényt fejthettünk és játszhattunk. Délután az egyetemisták olyan rendhagyó tanórákat tartottak, mint a pénzügyi matematika, illúzió és a pszichológia kapcsolata, matematika a párkeresésben. Este még lehetőségünk nyílt tovább játszani, ismerkedni.

Szombat reggel folytatódott a verseny egy mérési fordulóval. Ebéd után Dr. Lente Gábor, „Polihisztor írók és kémiai tévhitek” című  előadásán vehettünk részt, majd meghallgattuk az elméleti feladatok megoldását. Részt vettünk egy kvízben és egy akadályversenyben. Minden jól megoldott feladatért, rejtvényért és a fakultatív programokon való részvételért ún. Dürer Dollárt kaptunk jutalmul. A „pénz” gyűjtögetése az esti aukción nyert értelmet, ahol a szerzett dollárjainkkal különféle ajándékokra licitálhattunk.

Vasárnap, a verseny utolsó napján megtekinthettük a kijavított dolgozatainkat és beszélhettünk a javítókkal a hibáinkról. A záróprogram az eredményhirdetés volt. Egy rövid beszéd után megtudhattuk hogyan szerepeltünk az összesítésben. Csapatunk nagyon előkelő, dobogós helyen végzett, 3. helyezett lett. Nagyon örültünk az eredménynek és rengeteg szép emléket vihettünk haza a döntőről. Köszönettel tartozunk a felkészítő tanárainknak, Hevesi Anikónak és Szabó Endrének, akik lehetőséget adtak nekünk, hogy eljussunk Miskolcra. Elismerés illeti a szervezők kis csapatának tagjait, akik csupa lelkesedéssel álltak hozzá a versenyhez és egy emlékezetes hétvégével gazdagították mindennapjainkat.