Város 2016. 08. 18.

Érdekes és színes programok a Menházban

A Komáromi Zsidó Hitközség egész napos programmal vár minden érdeklődőt a Zsidó Kultúra Európai Napja alkalmából, 2016. szeptember 4-én, vasárnap. Az idei év központi témája: a zsidó nyelvek. Az ünnepi eseményen emléktáblát is felavatnak dr. Lipscher Mór, komáromi orvos tiszteletére. A program ingyenes és mindenki számára nyitott.

Teljes program: 

 • 11:00 Kései emlékezés – Emléktábla avatás dr. Lipscher Mór, orvos, a komáromi kórház egykori igazgatója tiszteletére – Helyszín: a komáromi kórház sebészeti épülete, Megyercsi utca

Lipscher Mór, korának neves sebésze Csacán született, budapesti orvosi tanulmányai és munkája után a XX. század elején került Komáromba, ahol hamarosan a kórház igazgatója lett. A köztiszteletben álló nyugdíjas orvost zsidó származása miatt 1944-ben Komáromból deportálták, a Holokauszt áldozata lett.
Beszédet mondanak: MUDr. Pavel Traubner orvos, a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége tiszteletbeli elnöke, a pozsonyi Komensky Egyetem Orvosi Karának nyugalmazott dékánja, valamint Dr. Grósz Andor orvos-dandártábornok, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége vezetőségi tagja, a Kecskeméti Zsidó Hitközség elnöke, a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke.

A program 12:30-tól a Menházban (Eötvös utca 15.) folytatódik

 • 12:30 Kóser ebédBina Stiefel pöstyéni rebecen ételkülönlegességei (Az ebéd ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges a kile@menhaz.sk címen augusztus 28-ig.)
 • 13:30 Vagy nem- Sági György új könyvének bemutatója – Sági György Budapesten született 1957-ben. A családi hagyományoknak megfelelően a szabómesterséget választotta, majd jogásznak tanult. Egyesítve tudását a legnagyobb magyar ruhagyár jogtanácsosa lett. Pár évre belekóstolt az újságírásba (Ludas Matyi), majd önálló ügyvédi irodát nyitott, de az írástól nem tudott megszabadulni, sőt!
 • 14:00 Zsinagógák Szlovákiában tegnap és ma – Jozef Dukes előadása Jozef Dukes Pozsonyban él, mezőgazdasági mérnök, már nyugdíjas. Az elmúlt években végzett kutatásai eredményeiről számol be.
 • 14:30 A jiddis nyelv Közép-Európában Komoróczy Szonja Ráhel hebraista, jiddisista, az MTA-TK Kisebbségkutató Intézet tudományos munkatársa. Az előadás bemutatja, hogyan terjedt el a jiddis nyelv Közép-Európában, milyen jiddisek alakultak ki és mikor, mi lett velük a 20. század elejére.
 • 15:00 Elul hónap– Zev Stiefel pöstyéni rabbi előadása a felkészülés hónapjáról
 • 15:30 Kehila és Kehila haver díjak átadása a zsinagógában
 • 15:45 Klein Judit és barátai koncertje – A műsorban a legszebb és legnépszerűbb jiddis és klezmer dallamok hangzanak el, egy kis szívbéli utazásra invitálva a közönséget. Az koncerten fellépnek: Klein Judit – ének, Agnecz Katalin – harmonika, Dávid József – klarinét, Rózsa István – tuba

Kísérőprogramok:

 • Mily szépek a te sátraid…
  Vándorkiállítás a zsidó imáról, értékekről, hagyományról, jelenről és jövőről – a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár (www.milev.hu) utazó lakókocsi kiállítása szeptember 4-én 13:00-17:00-ig a Menház előtt tekinthető meg. A belépés ingyenes. A kocsiban az intézmény szakemberei mutatják be a kiállítást.
 • Gyermekprogram
  13:30-15:00-ig várjuk a gyermekeket a Menházba kézműves foglalkozásra, ahol a zsidó ünnepek világával ismerkedhetnek meg.

A programot támogatják:
Nemzeti Kulturális Alap, Komárom városa, Bethlen Alap, Nyitra Megye Önkormányzata, Szlovák Köztársaság Külügyminisztériuma, Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, JHF, Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége, EZRA Alapítvány

Szólj hozzá!