Kultúra 2023. 06. 28.

Évadzáró a Komáromi Jókai Színházban – Béhr Márton kapta a Ferenczy Anna díjat

Ma (szerda, június 28.) tartotta évadzáró társulati ülését a Komáromi Jókai Színház. Ennek kapcsán Gál Tamás direktor és Varga Emese, a színház művészeti vezetője röviden összefoglalta a 2022/2023-as évad eseményeit.

Varga Emese megjegyezte: ősszel némi félelemmel vágtak neki az ünnepi, 70. évadnak, hiszen a covidos évek után szűkös forrásokból kellett kihozni, amit lehetett, és felmerült, hogy mindez a jubileum fényében nem lesz-e végül kevés. Aztán menet közben több kezdeményezés is beért, sikeresnek bizonyultak azok az események, amelyeknek nem volt előzménye a színházban, és a „testvérszínházak” vendégelőadásait is örömmel fogadta a közönség. Egyebek mellett ennek köszönhetően sűrű, kiteljesedett évadot zárhatott a Jókai Színház.

Ferenczy Anna-díj Béhr Mártonnak
Az eseményen kiosztásra került a Ferenczy Anna-díj is. Idén a színház társulatának szavazatai alapján  Béhr  Márton lett a díjazott (kezdőképünkön). Az évad legkiemelkedőbb alakításának járó „házi elismerést” Franci (Külváros) és Boka (A Pál utcai fiúk) megformálásával érdemelte ki.

A teljesség igénye nélkül néhány kiemelten fontos esemény az ünnepi évadból:

Saját produkciók
Az évad első bemutatójaként Schwechtje Mihály Az örökség című színművét emelte át a nagyszínpadra a teátrum (rendezte: Rédli Károly). Ezt követte František Langer Külvárosa Béhr Mártonnal és Kiss Szilviával a főszerepben, Martin Huba 10. komáromi rendezése a mester és az egykori tanítványok közös munkája okán színészpedagógiai szempontból is fontos volt a színház számára. Hasonlóan fontos esemény volt Georg Büchner Woyzeck című drámájának a bemutatója 2023 januárjában: az előadás a színház és a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Egyetem közös produkciójaként jött létre, első állomásaként a két intézmény között született, három évre szóló együttműködési megállapodásnak. Március végén mutatta be a Komáromi Jókai Színház Dés László–Geszti Péter–Grecsó Krisztián A Pál utcai fiúk című zenés játékát (r.: Rédli Károly): ez az évad legnagyobb, legtöbb szereplőt mozgató produkciója, amely már ma hatalmas siker, minden alkalommal telt ház előtt játssza a társulat. Májusban Jordi Galceran kortárs katalán szerző Burundanga című vígjátéka Matusek Attila rendezésében került a nagyszínpadra. A végére az évad gyermekelőadása maradt: N. Tóth Anikó A kacagó királykisasszony című mesejátékát Matusek Attila rendezésében láthattuk. A színház számára külön öröm, hogy az ünnepi évadban szlovákiai magyar szerző színművével is találkozhatott a közönség.

Vendégelőadások bérletben
Januárban a székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégelőadását, Marc Camoletti Boeing, Boeing című vígjátékát láthatta a közönségünk Bagó Bertalan rendezésében, februárban a Miskolci Nemzeti Színház vendégelőadása, Ibsen Babaház (Nóra) című színműve volt látható Béres Attila rendezésében.

A Benkő Géza Stúdiószínpadon Tóth Attila Mindennapi tenyerünket című nyomoreszkjét (a színház és a Dialóg nonprofit szervezet közös produkcióját), Lucskay-Forgács-Czajlik Apa, Anya, Pia című monodrámáját (a kassai Thália vendégkátékát), valamint Leonyid Zorin Varsói melódia című színművét (a Paraván Polgári Társulás produkcióját) kínálta a színház. A negyedik tervezett stúdióbemutató – Harold Pinter Ételliftje – az új évadra maradt.

Hetvenkedünk!
Megalakulásának 70. évfordulóját két jubileumi gálával ünnepelte a színház.
2022. október 1-jén
előbb Komárom városa köszöntötte a színházat, a társulat örökös tagjait, nyugalmazott művészeit és azokat a színházi alkotókat, akik évtizedeken át meghatározó szerepet játszottak a város kulturális életében, majd sor került a Tarics Lőrincz Margit Színészmúzeum befejező szakaszának átadására.  Este Hetvenkedünk! címmel ünnepi gálaműsor volt a színházban, melyen azok a művészek léptek színpadra, akiknek pályája a „mateszos” (Magyar Területi Színház) évtizedekhez kapcsolódott.

2023. február 4-én rendezte meg a színház a második Hetvenkedünk! gálát: az őszi „mateszos” ünneplés után ez alkalommal a „jókais generációk” léptek színpadra, a jelenlegi társulati tagok mellett olyan művészek, akiknek pályája a kilencvenes évektől napjainkig hosszabb vagy rövidebb ideig összefonódott a Jókai Színházzal, emellett teret kaptak a pályakezdő fiatalok is.

Veszteségek
A két gála között lezárult egy korszak a színház történetében. 2022 decemberében elhunyt Ferenczy Anna (1933–2022), a MATESZ alapító tagja, aki 1952-től egészen 1989-es nyugdíjba vonulásáig a komáromi társulat vezető művésze volt (ő volt az alapító generáció utolsóként távozó tagja). 2023 januárjában Szentpétery Arankától (1933–2023) búcsúzott a színház, akinek pályafutása az Állami Faluszínház magyar tagozatában indult 1953-ban, majd ennek megszűnése után, az 1959/60-as évadtól Komáromban folytatódott.

Elismerések
Március 14-én Kossuth-díjat kapott Dráfi Mátyás színművész, a Komáromi Jókai Színház örökös tagja (akit 2022 novemberében nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszönthetett a színház).

Jászai Mari-díjat vehetett át Mokos Attila színművész. Mokos Attila nem sokkal később elnyerte a szlovák filmes Oscart is, ráadásul két kategóriában: a legjobb férfi főszereplő és a legjobb férfi mellékszereplő díját is átvehette a Slnko v sieti (Nap a hálóban) gálán.

I. Kisebbségi Színházi Fesztivál
A jubileumi évad egyik kiemelt eseményeként 2023. március 26. és 31. között a teátrum megrendezte az I. Kisebbségi Színházi Fesztivált. A szemlén az Ifjú Szivek Táncszínház (Pozsony), az Alexander Duchnovič Színház (Eperjes), a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház (Beregszász), a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház  Tompa Miklós Társulata, a Szívhangok Társulat (Szomolya), a kassai Thália Színház és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata egy-egy előadását láthatta a közönség. A tervek szerint a fesztivált kétévente fogja megrendezni a Komáromi Jókai Színház.

Fesztiválszereplések
Június 22-én nagy sikerrel szerepelt a Woyzeck Turócszentmártonban, a Dotyky a spojenia színházi fesztivál főprogramjában. Június 26-án a Magyar Színházak 35. Kisvárdai Fesztiválján František Langer Külváros című színművével szerepelt a színház. Esztergomban, a Színházi Olimpián Az örökség lesz látható.

Számok
Az ünnepi évadban 158 előadást játszott a színház, ebből 130 saját produkció volt. Az előadásokra 39 404 néző vásárolt jegyet.

 

2023/2024: „A TÜKRÖK ÉVADA”

A Komáromi Jókai Színház már meghirdette az új évadot az alábbi nagyszínpadi produkciókkal:

  • BERTOLT BRECHT–KURT WEILL: KOLDUSOPERA

– zenés játék –
Rendező: Sebestyén Aba
Bemutató: 2023. október 6.

  • KLAUS MANN: MEFISZTÓ

– karrierjáték –
Rendező: Béres Attila
Bemutató: 2024. január 26.

  • MÓRICZ ZSIGMOND: ÚRI MURI

– zenés színmű –
Rendező: Bagó Bertalan
Bemutató: 2024. március 22.

  • DANIEL MAJLING: FÖLTÁMADÁS

– komédia –
Rendező: Czajlik József
Bemutató: 2024. május 17.
Gyerekeknek:

  • LÁZÁR ERVIN–TASNÁDI ISTVÁN: HAPCIKRÁLY

– zenés mesejáték –
Rendező: Lőrincz Zsuzsa
Bemutató: 2023. november 16.
Vendégelőadás:

  • MARK ST. GERMAIN: TÁNCÓRÁK

– szemléletformáló játék –
Rendező: Gál Tamás
Bemutató: 2023. december (a Veszprémi Petőfi Színház és a Csavar Színház koprodukciója)

És még…

A 2023/2024-es évadban külön stúdióbérletet nem hirdet a színház, de izgalmas vendégelőadásokat továbbra is kínál a nézőknek: jön a Káva Kulturális Műhely a Szigettel, a Terminál Workhouse a Játszóházzal és a Vígszínház a Béranyákkal.

Gál Tamás a bérletek kapcsán elmondta: az elmúlt három évben, amióta átvette a színház vezetését, három új nagyszínpadi bérletet sikerült megszervezni: a Mikszáth bérletet a távolabbi régiókból érkezőknek, a Csemadok bérletet (a kulturális szervezet országos tanácsával együttműködve), a legújabb pedig a most induló Selye János Egyetem bérlet – a felsőoktatási intézmény hallgatóinak és oktatóinak.

A színház igazgatója röviden néhány fontosabb műszaki, szervezési kérdésről is beszámolt: mint mondta, több évtized után rendezni tudták a műhely helyzetét, amely eddig a megfelelő engedélyek nélkül működött, új raktárt szereztek, befejeződött a színházépület összes ablakának a cseréje, a megye támogatásával előkészítették a teljes tetőcserét. A tervek szerint rövidesen az összes reflektort kicserélik a nagyteremben, emellett akadálymentesítik a színházat – amely a hazai színházak közül elsőként csatlakozott az autistabarát intézmények hálózatához is.

Bérletek éjszakája
A Komáromi Jókai Színház művészeivel a nyári szünet után legközelebb augusztus 22-én találkozhat a közönség, amikor a komáromi vmk-val közösen népszerűsítik az új évad műsorát a Bérletek éjszakáján.

Sajtóhír