Mix 2019. 01. 08.

Exkurzión a Selye gimisek

2018. december 12-én osztályunk, a II.C ellátogatott Budapestre. A körülbelül másfél órás vonatút és pár perces metrózás után utunk először egy kiállításra vezetett. A Murder – A gyilkos tárlat elnevezésű kiállítás interaktív formában mutatja be a történelem ismert bűnözőit Drakulától napjainkig. A bemutató során bejártuk a Hasfelmetsző Jack korabeli Londont, Jeffrey Dahmer hűtőjét, az Andok csúcsait Pedro López áldozataira emlékezve. A tárlat termeiben megismerkedtünk több sorozatgyilkos történetével, egyikük sem született szörnynek, mindannyian fiatalkori traumák miatt váltak hátborzongató gyilkossá.

Az érdekes, ám kissé morbid program befejeztével a Dohány utcai zsinagóga felé vettük az irányt. Idegenvezetőnknek köszönhetően sok érdekes információval gazdagodtunk. Megtudtuk, mit jelent a kóser étel kifejezés, miért hordanak a férfiak kipát, hogy telik egy átlagos shabbat, avagy: miért nem érti az átlagember a Tórát. Az épület lélegzetelállító, és kimondottan tetszett a hátsó udvarban található rozsdamentes acélból készült fűzfa, amely a holokauszt áldozatainak állít emléket.

A nap lezárásaként elsétáltunk a Vörösmarty térre, a karácsonyi vásárba. A rengeteg árus, a díszekben pompázó fák, épületek, a levegőben terjengő forralt bor és az ételek illata csak fokozta karácsonyi hangulatunkat.

Úgy érzem, idei tanulmányi kirándulásunk tanulságos és emlékezetes marad mindannyiunk számára. Együtt képedtünk el a szörnyűségeken, majd együtt ámultunk a szépségeken. Nem utolsó sorban pedig egy újabb közös élménnyel gazdagodtunk, amely még jobban összekovácsolt bennünket.

(Kósa Réka (II.C))