Város 2017. 01. 24.

Ez történt Komáromban az elmúlt évben

1.) Legfontosabb fejlesztések, előrelépések

Járdafelújítás: több mint egy kilométer járdát újítottak fel, elsősorban önkormányzati, de részben pályázati pénzből. Megújult a temető mellett 558 méter, a Belső körúton 428 méter, a Nádor utcán a nagykéménynél pedig 35 méteres szakasz.

Oktatási intézmények: 336 ezer eurót költöttek az oktatási intézmények karban tartására és bővítésére. A belvárosba költözött a szabadidőközpont, megoldódott a speciális iskola régóta húzódó problémája, de szinte minden iskolában, óvodában és konyhában volt több ezer eurós fejlesztés.

Megújult a megyeháza bejáratának homlokzata. A külső részre 67 ezer eurót, a belső részre idén 126 ezret költött a város. Az idén a külső felújítás folytatódik, így fokozatosan régi fényébe kerül ez a történelmi épület.

Új kerékpártárolók: 100 darab P betű alakú, továbbá a műemlékekhez illő 10 gyűjtő kerékpárparkoló került ki a városban.

Rugalmasabb ügyintézés: Átszerveződött a hivatal, kialakításra került egy központi (akadálymentes) ügyfélkapu, továbbá az összes főosztály a Tiszti pavilon épületébe költözött. Ezzel rugalmasabb és ügyfél-barátabb lett az ügyintézés.

Új szeméttárolók: A város 6 év után vásárolt új, 1100 literes gyűjtőkonténereket a lakótelepekre. 125 darabot cseréltek le.

Olcsóbb lett a gondozószolgálat: A város állami támogatást kapott a gondozószolgálat költségeinek fedezésére, amivel több százezer eurót spórol meg a városi kassza.

Szebb lett a korcsolyapálya: a környéke 30 ezer eurós fejlesztéssel újult meg. Kicserélték a palánkokat és hatékonyabbá tették a világítást.

Erőd: Több kisebb projekt is megvalósult az erődben, aminek köszönhetően folytatódtak a felújítási munkák. Tavaly az erődbe rekord számú látogató érkezett, 3 ezerrel többen csodálták meg ezt a rendkívüli építményt, mint egy évvel korábban.

Roma lakosság beilleszkedésének segítése: Közösségi központ nyílt a harcsási szociális lakásoknál, mintegy 46 ezer eurós, részben pályázati fejlesztésből. A központ célja az ott élő romák oktatása és beilleszkedésének segítése.

A parkolási rendszer a város irányítása alá került, novembertől a Comorra Servis működteti. Ezzel megváltozott a hatékonyság, szakítva a korábbi arányokkal, a bevétel jelentős része most már a városhoz kerül, amelyet teljes összegben a közlekedési feltételek javítására forgatnak vissza.

2.) Az elmúlt év legpaprikásabb témái

Összeférhetetlen lakosok: A leggyakrabban ragozott témák közé tartozott az I. és II. lakótelepen lakó összeférhetetlen lakosok ügye. A lakosok többször jelen voltak a testületi ülésen. A képviselők végül elutasították a lakótömbök megvásárlását, amely 2,5 millió eurót meghaladó összeget igényelt volna. Az önkormányzat büntetések teljes listájával próbálja a lakótömbök tulajdonosait arra kényszeríteni, hogy rendet rakjanak, de más intézményekkel is szorosan együttműködik. A testület jóváhagyta a roma polgári járőrök indítását is, amire 22 100 eurót különítettek el, és előreláthatólag februártól indul.

KOMVaK: Az év másik leggyakrabban visszatérő témája a vízgazdálkodási vállalat, a KOMVaK ügye volt. Az év végére az igazgatótanács másfél éve megválasztott két, illetve egy régi tagja bedobták a törölközőt, az egész vezetés lemondott. Decemberben új háromtagú igazgatótanácsot választott a testület. Az biztos, hogy a cég konszolidációja sok százezer euróba kerül a városnak, ami a fejlesztésektől von el anyagi forrásokat.

3.) A közeljövő reménységei

Vége a végtelen szócséplésnek: Új tárgyalási rendet fogadtak el a képviselők, ami esélyt ad arra, hogy gyorsabban és hatékonyabban működjön a városi testület.

• Turizmus: A város aktívan működik a Dunamente TDM-ben, ami egy regionális turisztikai szövetség Komárom és Párkány között. 2017-ben a szövetség már állami támogatásra is jogosult, de már versenyben lévő pályázatok formájában több százezres összegek lehívására van esélye.

Közvilágítás: Elindult a közvilágítás teljes felújításának folyamata. Ezzel nem csak egy modern rendszerre válthat a város, hanem a spórolás is jelentős, abból lehet finanszírozni a munkálatokat.

Pályázatok: Több nagyobb pályázati beadvány készült el – más szervezeteken keresztül, mivel a város feketelistán van. Ezek között szerepel egy átfogó erőd felújítási csomag, egy nagy játszótér fejlesztési terv, biciklikölcsönző rendszer, polgárvédelmi elképzelések, Komárom északi és déli része közti közlekedés fejlesztése.

Folyamatban lévő tárgyalások: A városvezetés több nagykövetséggel, gazdasági képviselettel és befektetővel tárgyalt 2016-ban. 7 nyelvű kiadványokkal szólítják meg az érdeklődőket. Kínában is járt a város vezetése, kínai gazdasági vezetők pedig Komáromban mérték fel a fejlesztési lehetőségeket.

Új Duna-híd: Lerakták az új Duna-híd bekötő útjának az alapkövét, remélhetőleg jövőre elindul az építkezés.

4.) Mi várható az idei évben?

• Közel 21 millióból gazdálkodik a város a 2017-ben évben, amelynek jelentős része konkrét feladatokhoz, kötelezettségekhez van kötve.

• Szúnyogirtás: több pénzt fogadtak el erre a célra, ami a tavalyi év után igencsak örvendetes.

• A kukatárolók és a játszóterek felújítására külön pénzcsomagot különítettek el, új kukák vásárlása is be van tervezve és az iskolákban szeretnék hatékonyabbá tenni a szelektálást.

• A járdafelújításai program tovább folytatódik, 150 ezer eurós összegben.

• Megvalósulhat a nagy útfelújítási program 2,25 millió euró összegben, aminek köszönhetően sok kilométer városi útszakasz kaphat új felületet.

• Az oktatási intézmények javítására 200 ezer eurót hagytak jóvá.

• Közel 200 ezer euró maradt további fejlesztésekre.

Szólj hozzá!