Kultúra Dél-komárom 2018. 04. 26.

Ezekkel a filmekkel találkozhatunk az idei Mediawave fesztiválon

Holnap, azaz április 27-én, pénteken kezdődik a 28. Tartóshullám Mediawave Együttlét fesztivál, ahol a már beharangozott zenei programokon kívül több film is várja majd az érdeklődőket. A következőkben ezen alkotások kínálatába tekinthetünk be, előzetes videókkal. 

A rossz árnyék (magyar dráma, 2017)

Jeles András 13 év után új filmmel jelentkezett, amelyet a Mediawave Együttléten meg is lehet majd tekinteni. Utazás lét és nemlét között, két különc srác útkeresése, amit Hans Holbein reneszánsz festő emblematikus alkotása, a Követek rejtett üzenetei tovább bonyolítanak.

 

Szovjet hippik (észt dokumentumfilm, 2017)

A Szovjetunióban negyven éve egy színes közösség saját rendszert hozott létre. Évekkel később a különc hippikből álló társaság Észtországból Moszkvába utazik, ahol az emberek még mindig összegyűlnek június 1-jén, hogy megemlékezzenek 1971 tragikus eseményeiről, amikor több ezer hippit tartóztatott le a KGB. A filmet közösségi mozis találkozó követi, ahol a résztvevők felidézhetik a korabeli hangulatot. Megjelenés lányoknak virágkoszorúval és melltartó nélkül, fiúknak békejellel és egyéb korhű kellékkel ajánlott.

 

 Babuka a fűben (román dokumentumfilm, animációs film, 2017)

Az Úton Online Filmfesztivál közönségdíjas filmjét is vetítik az Együttléten. Búzási Gyopár-Orsolya animációs filmje Babukáról, egy gyönyörű, fiatal nőről szól, aki a háború idején egy mesébe illő történetet élt meg: a legnagyobb nyomor közepén  elbukkant egy titokzatos amerikai megmentő, aki szerelemből mindent meg akart adni neki.

 

 A semmi dicsérete (szerb szatirikus dokumentumfilm, 2017)

Szatirikus dokumentumfilm a semmiről, amelyben a semmit félreértik, az elszalad otthonról, és megszólít bennünket először és utoljára. Boris Mitic, a Mediwave-re sokéve hazajáró szerb rendező új filmje is látható lesz.

 

A monostor gyermekei (bhutáni-magyar dokumentumfilm, 2017)

Hogyan működik egy több ezer éves kultúra a Facebook, az internet és a rohamosan növekvő modernizáció korában? Gyembo és Tashi átlagos bhutáni tinédzserek. Szabadidejüket leginkább focizással töltik, vagy a Facebookon lógnak. Róluk szól Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai dokumentumfilmje.

 

The Next Guardian TRAILER (feature-length documentary, 74 min., Bhutan-Hungary) from Éclipse Film on Vimeo.

 

 

A filmes program megtalálható a Mediawave honlapján.