Kultúra Dél-komárom 2022. 12. 08.

Ezüst vasárnapon is ünnepi programokkal vár a Monostori erőd

A héten gyerekzsivajtól volt hangos a Monostori erőd, hiszen a Magyarock Dalszínház művészei többször is előadták a Halász meg a felesége című mesejátokot. Így az óvodások mellett az alsósok és nagyobbak is jól szórakozhattak. A hétvégén adventi kazamata-barangolást szerveznek, és megint lesz színház is.

Somogyiné Szili Nórától, a Monostori erőd kulturális és turisztikai igazgatójától megtudtuk, a családi program 11 órakor kezdődik, ezúttal a létesítmény kazamatarendszerét igyekeznek bemutatni az érdeklődőknek. A résztvevők külön erre vonatkozó kiadványt is kapnak majd, melyben játékos feladatok várják őket. A barangolást követően pedig a Padlás című nagysikerű musicalt tekinthetik meg a KlapkArénában, 13 órától.

A programról bővebben az erőd honlapján tájékozódhatunk, valamint az esemény Facebook-oldalát is érdemes követnünk.

Néhány érdekesség, amit talán nem tudtál a Padlás című musicalről

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán 1986 nyarán írta meg A padlás című musicalt Zsennyén. Az ottani alkotóházba azért vonultak vissza, hogy egy televíziós mesesorozathoz és egy új Zorán-albumhoz írjanak új dalokat, ám ezek akkor nem készültek el. Rádiós szerepét Presser Gábor saját bevallása szerint Kaszás Attilára írta.

Az előadásban használt varázskönyvet, a bűvös kocka feltalálója, Rubik Ernő tervezte.

Az alkotói folyamat elején még Müller Péter is együtt dolgozott a többi szerzővel, azonban idővel kivált, és belekezdett saját mesemusicaljébe a Madách Színház berkein belül. Ez lett Tolcsvay László és Bródy János Doctor Herz című műve. Sztevanovity Dusán plágiumpert indított Müller Péter ellen. Az ügy peren kívüli megegyezéssel zárult, bár a musicalbeli zsémbes házmester (Témüller úr) nevét Müller Péternek köszönheti, mint a rossz megtestesítője.

A darab zenés részeinek 1988-as felvételeire a Vígszínház akkori anyagi helyzete adott okot. A színház nem tudta kifizetni a zenekart, így maga Presser Gábor játszott minden hangszeren saját hangszerelése alapján, amit felvettek, majd összeillesztettek.