Régió 2015. 10. 05.

Fából vaskarika

Az ekeli Csicsai Béla fából készített vaskarikát: öt-hat esztendő munkájával egyetlen vasszög és fémdarab nélkül eszkábált össze egy biciklit – írja a Vasárnap.

A kerékpár működőképes, 150 kilót biztosan elbír, bár tulajdonosa inkább a rendes biciklit veszi elő, amikor vasárnaponként elkerezik a környékbeli falvakra.

Az ékszíjon és a kerekekre ragasztott bicikligumin kívül minden fából készült – bükkfából, tölgyből, kőrisből és fenyőből. A tulajdonos semmit sem vásárolt hozzá, a maradék faanyagokat használt fel a barkács-remekműhöz. A legnehezebb a kerék összeeszkábálása volt. A méreteket rendes kerékpárról vette, egy 26 colos kerekűről.

Somogyi Tibor felvétele a Vasárnap magazin számára
Somogyi Tibor felvétele a Vasárnap magazin számára

Nemrégiben egy másik hasonló, magyar “találmány” járta be az internet világát: egy erdélyi asztalos, Szabó Péter fából készített autót. Marosvásárhely melletti műhelyében, három éves munkával barkácsolta össze a csodajárművet, amelynek a Júlia nevet adta. Az autót nemrég mutattak be a frankfurti gépkocsikiállításon. Elékészítéséhez Ford- és Mercedes-alkatrészeket használt fel.

a

Szólj hozzá!