Régió 2022. 03. 11.

Felavatták a Rossi új üzemét Dél-Komáromban

A Rossi Biofuel 2007 óta működik a városban, éves szinten 180 ezer tonna biodízelt állítva elő, a mostani bővítéssel további 50 ezer tonna biodízel üzemanyag előállítása vált lehetővé, a legmodernebb, egyedülálló, úgynevezett RepCat technológiával. A 45 millió forintos, barnamezős beruházás során egy 10 ezer négyzetméteres üzemcsarnok jött létre.

– Az innovatív technológiának köszönhetően feldolgozhatóvá válnak a különböző típusú és eredetű zsíros hulladékok, például az étolajok, a zsírfogók anyagai, az állati zsiradékok vagy a növényi olajgyártásból származó maradékok – mondta el Világi Oszkár, a MOL vezérigazgató-helyettese.

Robert Spišák a ROSSI BIOFUEL Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta, hogy Magyarország egy szerencsés ország, hiszen bioüzemanyag nagyhatalom, mely erősíti országunk függetlenségét és ellátottságát. Hozzátette, hogy az üzem létrejötte négy kulcsfogalom összessége. Ez a tudás, a hagyomány, az összetartás és a kitartás. Tudás, hiszen elhoztunk Európába egy egyedülálló technológiát, hagyomány, hiszen a Rossi 15 évvel ezelőtt elsőként épített biodízel üzemet. Összetartás, hiszen emberek sokaságának több ezer órás munkája, hogy létrejött ez az üzem, és kitartás, ugyanis a járvány kellős közepén vágtunk bele a fejlesztésbe. Az alapozás 2020 júniusában indult.

Dr. Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő a megye zászlós hajójának nevezte Komáromot, melyben a Rossi Biofluel és az ipari park innovatív kiutat jelent az energiafüggőségből.

Dr. Palkovics László miniszter szerint a cél az hogy Magyarország 2050-re klímasemleges legyen, melyhez a komáromi beruházás nagyban hozzájárul.

(Forrás: komarom.hu)