Város 2024. 01. 09.

Felavatták Duray Miklós emléktábláját Komáromban

A 2022 év végén elhunyt Duray Miklósnak január 8-án az észak-komáromi Eötvös utcában állított emléktáblát a Komáromi Nagygyűlés 30. évfordulójára emlékezve a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC), a Felvidéki Értékőrzők, a Kárpátia Sport Egyesület és az iNTERCAD hajótervező iroda, amely a tábla elhelyezésének helyszínét biztosította.

A SZAKC volt elnökének márványtáblába foglalt, bronzból öntött arcmását Turi Török Tibor keszthelyi szobrászművész készítette, feliratát, Ne félj, csak higgy! a politikus és közíró egyik könyvének címéről kapta.

Az eseményen többek közt Latorcai Csaba, a területfejlesztési minisztérium parlamenti államtitkára mondott köszöntőt. Az államtitkár beszédében kiemelte: nem lehet egyszavas választ adni arra a kérdésre, hogy ki is volt Duray Miklós, hiszen egyszerre volt politikus, tanár, író, publicista és geológus. „Ugyanakkor bátran kijelenthető, élő lelkiismerete volt a felvidéki magyarságnak” – szögezte le Latorcai Csaba. Az államtitkár felidézte Duray Miklós életútját, s rámutatott, Duray diákkorától kezdve aktív résztvevője és szervezője volt a szlovákiai magyar közéletnek, csatlakozott a Charta 77 aláíróihoz, alapítója volt az Együttélés politikai mozgalomnak, a Szövetség a Közös Célokért szervezetnek, ő volt a Magyar Állandó Értekezlet alapötletének megfogalmazója, s tőle származott a magyarigazolványok ötlete is.

Az államtitkár köszöntőjében szólt az elmúlt évnek a helyi magyarságot érintő fontos eseményeiről, köztük a szeptemberi előre hozott parlamenti választásról is. Elmondta, hogy nehéz és tanulságokkal teli volt az esztendő, a választáson sajnos ismét elmaradt a siker, ám – mint mondta – fontos átgondolni a jövőt, és mihamarabb újrakalibrálni a közösség céljait.

Források: MTI, Felvidék.Ma
Fotók: MTI, FelvidékMa, Ma7