Mix 2016. 06. 27.

Felüdülés egy kimerítő munkanap után

Nemrégiben egyedülálló masszázsszalon nyílt Komárom szívében. A Klapka téren, közvetlenül a volt Poliklinika mellett egy okleveles thai masszőr – igazi thaiföldi hölgy – lazítja el, illetve frissíti fel a fáradt vendégeket.

Vajon milyen is a thai masszázs? Kíváncsian, kicsit félve kértem időpontot. Hiszen annyi mindent hallottam már róla: volt, aki szerint „fájni fog”, mások szerint a thai masszázs a mennyekbe repít, ismét mások abban a tévhitben élnek, hogy márpedig ez „erotikus masszázs”. Nos, a helyzet a következő: egyik sem.

A komáromi Rattana Thai Masszázsszalonba belépve kellemes fogadóhelyiségbe érkezik a vendég. A szobát jellegzetes, eredeti thai tárgyak díszítik. A kezelés a belső, az előzőtől elzárt, intimebb helyiségben zajlik. Választhatok, milyen masszázst szeretnék: talp- és láb (reflexpontok átmasszírozása, ehhez egy különleges pálcikát is használnak); aroma olajos (a keleti és a nyugati masszázs keveréke); gyógynövényes (egy zsákocskákba varrt, felmelegített, thai gyógynövényekkel végzett „gyömöszölés”); vagy tradicionális thai masszázs. Nos, ez utóbbi tűnik számomra a legérdekesebbnek, úgyhogy ezt választom.

A fogadóhelyiség
A fogadóhelyiség

Ezek után a thai hölgy sűrű mosolygások és fejbólogatások közepette a kezembe nyom valami thai ruhát, és az öltözőfülkébe tessékel. A thai masszázshoz ugyanis nem kell levetkőzni. A masszázs alatt kényelmes, természetes anyagból készült, tradicionális nadrág-felsőt kell viselni (szárazmasszázs). Ez megnyugtató lehet azok számára, akik nem szeretnek levetkőzni egy idegen előtt.

A másik meglepetés: nem kell felmásznom a masszázságyra, hanem egy kényelmes magasságú dobogón elhelyezett, nagyobb matracra kell ráfeküdnöm. A mosolygós, apró hölgy mellém térdel – és elkezdi a masszázst. Meglepő, milyen erős keze van!

A volt Poliklinika mellett található
A volt Poliklinika mellett található

A combjaimtól indul, és az akupresszúrás pontokon keresztül jut el egészen a lábujjaimig, majd vissza a fejtetőmig, az arcomat is beleszámítva. A masszázs ideje alatt feküdnöm kell, illetve – a váll lazításánál – felültet. A masszőrnő az egész testét „bevetette”: masszírozott az ujjaival, a tenyerével, a csuklójával, a könyökével, de még a térdével és a lábával is! Az egész elég meghökkentő, főleg, hogy időnként meg is „rángat” – ugyanis a thai masszázs hatékonyságát fokozza a különböző testrészek kimozgatása, kiropogtatása. Hogy fájdalmas volt-e a masszázs? Mivel nem simogatásról van szó, természetesen a masszőr talált néhány érezhető pontot. Összességében azonban a thai masszázs nem fájdalmas.

2e2f9252-39c7-4a29-9dfa-18fe19ae45d2
A thai masszázs kényelmes magasságú dobogón elhelyezett matracon zajlik

A több száz éves hagyományokon alapuló thai masszázs alapvetően eltér az európaitól. Alapját a testet behálózó energiavonalak felfrissítése, átmozgatása alkotja. Az izmok nyújtásával, az akupresszúrás pontok nyomásával, a különböző testhelyzetek felvételével biztosítja a szabad energiaáramlást, oldja a fájdalmakat és merevségeket, serkenti a vér- és nyirokkeringést. Rugalmas, hajlékony, elengedett állapotot hoz létre. Célja a test energetikai egyensúlyának helyreállítása, öngyógyító mechanizmusainak aktivizálása.

fa85c619-a2ca-4764-997a-d2df42069013
A talp- és láb masszírozásánál a reflexpontokat nyomogatják át, ehhez egy különleges pálcikát is használnak

Jómagam egy 60 perces tradicionális thai masszázst választottam, de lehetőségünkben áll 90, illetve 120 perceset is kérni. Mindegyik teljes testmasszázs – azonban a hosszabb időtartam alatt több idő jut egy-egy testrészre, begörcsölt izomra. Ennek köszönhetően a masszázs még pihentetőbb, relaxálóbb.

És hogy milyen hatással volt rám a masszázs? Úgy éreztem, végignyomogatták a nyirokrendszeremet, felfrissült a vérkeringésem, és kilazultak az izmaim. Az ülő munka miatt rendszeresen fáj a jobb vállam és a felkarom – ez a fájdalom másnapra elmúlt. (Egyébként a thai masszázs kifejezetten javasolt hát- és fejfájós emberek számára). A masszázs egyszerre volt stresszoldó, nyugtató, ugyanakkor frissítő.

Mindenkinek ajánlom, aki egy-egy kimerítő és fárasztó munkanap után egy kis felüdülésre vágyik, illetve aki nem mindennapi, különleges ajándékkal szeretné meglepni egy-egy családtagját, barátját.

(HDA)

További információk: www.rattana.sk és www.facebook.com/Rattanamasaz

13012755_1555622098063594_10818056928571249_n

.

Szólj hozzá!