Kultúra Dél-komárom 2020. 02. 24.

Filmvetítéssel emlékeznek a kommunizmus áldozataira

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapját minden év február 25-én rendezik Magyarországon, annak emlékére, hogy Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon jogellenesen letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták.

Az emléknaphoz kapcsolódva holnap 18 órától a dél-komáromi Jókai moziban mutatják be Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című történelmi filmjét. A vetítés ingyenes!

A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film az 1944. novemberi kárpátaljai történésekkel kezdődik, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül mutatja be az eseményeket.

Beregszilasról útnak indul néhány asszony, leány, hogy élelmet vigyen a „háromnapos munkára” behívott hozzátartozóknak. Azóta tudjuk, a „malenykij robot” sokkal tovább tartott három napnál. Tóth Eszter, a 16 éves fiatal lány is köztük van, akit öt orosz katona megerőszakol. A lány teherbe esik, és megszüli a gyermeket, a Sátán fattyát. Ez megváltoztathatatlanul tönkreteszi nem csak az ő, de környezete életét is…