Város 2016. 08. 16.

Folyamatosan zajlik a vihar utáni károk felszámolása

Nagyjából két hete, július 31-én csapott le Komáromra az a szupercellás vihar, ami hatalmas károkat okozott városszerte. A vihar mindenfelé beázott pincéket, kicsavart fákat, letört gallyakat hagyott maga után hírmondónak. Nos, ezeket a kidőlt fákat már ideje lenne eltakarítani – hallani egyre több felől. Vajon miért hevernek még mindig a lakótelepek területén gallyastul-gyökerestül? Mikor viszik el őket?

Ezt a kérdést tettük föl Keszegh Béla alpolgármesternek: “A vihar óta folyamatosan dolgozunk ezen, bár lehet, hogy a munka nem mindig olyan látványos, mint az első napokban volt – feleli. Nem csupán a fákról van szó, más, szél okozta rongálásokról, beázott pincékről is, ahol a víz eltávolítása után számtalan teendő akadt. Vannak olyan helyek például, ahol addig nem tehettünk semmit, amíg meg nem jelent a hivatásos kárfelmérő, aki augusztusban egyébként háromszor is járt Komáromban. A városhoz tartozó épületek biztosítva vannak, azonban a kártérítéshez el kell végezni a szükséges lépéseket.

Emellett ellenőriznünk kellett azokat a városi ingatlanokat is, amelyeket ebben a pillanatban senki sem használ, és ez még mindig folyamatosan zajlik. Például tegnap a Tiszti pavilon volt Lyuk éttermében zajlott a munka; egy másik ingatlan pincéjéből pedig pár nappal ezelőtt hordták ki a közmunkások az elázott, tönkrement bútorokat.

Tehát fontossági sorrendben haladunk. Kicsit nehezíti a helyzetet, hogy ugye nyár van – és a városi hivatalban is most van a szabadságok ideje. Ennek ellenére mindenki, aki mozgósítható – akár a hivatal alkalmazottai, akár a közmunkások – ezzel foglalkoznak. Jelen pillanatban épp egy “kártérképet” készítenek, amelyen minden egyes fát, megrongálódott tetőt, stb. feltüntetnek, hogy jobban átlátható legyen a vihar utáni helyzet.

Konkrétan a kidőlt fák eltakarításában mind a közhasznú munkások, mind a városi szolgáltató cégek (Agro Kubovics, Clean City) részt vesznek, fontossági sorrendben haladunk. Több helyen nem elég egyszerűen elszállítani a gallyakat, feldarabolt fákat – ki kell szedni a gyökeret is. A készülő “kártérkép” azért is szükséges, mert még mindig nincsenek pontos adatok arról, mennyi fa is ment tönkre.

Ezek helyett új fákat ültetnénk az ősz folyamán. Természetesen át kell gondolni, hová, milyen, mekkora fa kerüljön. Azért is fontos a tervezés, hogy a fák később ne zavarják a közlekedést, de ne okozzanak allergiát sem. A faültetés a szakemberek javaslata alapján történne az őszi lombhullás idején. Voltak olyan képviselők és más komáromiak, akik jelezték, hogy szívesen támogatnának is egy ilyen akciót, ezzel segítve a várost.

Folyamatosan zajlik a lakosok által bejelentett károk dokumentálása és továbbítása is. A város egyeztetett a KOMVaK vezetőivel a lefolyók tisztításának menetrendjéről és más tennivalókról. A rendkívüli csapadék miatt a légi szúnyogirtás sem bizonyult elég hatékonynak, ezért a napokban további, földi irtásra kerül sor a hajnali órákban.”

H. Dráfi Anikó 

Szólj hozzá!