Város 2018. 01. 18.

Félmillió euróból folytatódik a kaszárnya tetőszerkezetének felújítása

Idén tovább folytatódik az erődben a kaszárnya tetejének javítása. Összesen több mint félmillió euró támogatás érkezik e célra Komáromba a következő másfél évben.

Két éve jelentős felújítás zajlott le az Újvárban található kaszárnyán; akkor közel kétmilliós összegből renoválták a tetőszerkezet kétharmadát. A munka most folytatódik, hiszen a Kulturális Minisztérium az egyik támogatási programjában a kiemelt épített örökségek közé sorolta a komáromi erődöt. Ennek értelmében 3 részben 550 ezer euró érkezik Komáromba, amely összeg a kaszárnya teteje elmaradt részének felújítására lesz fordítva. Ehhez a város további 5 százalékos önrészt vállal. Mivel nagyon rossz állapotban van az egész tartószerkezet, így egy anyagilag igényes megoldással szükséges felújítani a tetőt.

„Folyamatosan figyeljük a pályázati kiírásokat, hogy a felújítás folytatódhasson, hiszen az erőd egy olyan kiterjedésű kincsünk, amelynek rendbehozatalára a város saját költségvetése nem elég. Európai és magyarországi támogatásokat is szeretnénk bevonni – mondta el Stubendek László polgármester.

Az elnyert pénzcsomag első tétele már megérkezett, a 220 ezres összegből a munka kezdeti harmada kerül megvalósításra. „A munkálatok márciusban kezdődnek és június végéig kell befejeznie azokat a közbeszerzésen nyertes Darton kft-nek, amely a korábbi javítást is végezte. A befejezést és az elszámolást követően a munka folyamatosan folytatódik, előreláthatólag egy másfél-két éves szakaszban – ismertette a részleteket Keszegh Béla alpolgármester.