Város 2020. 11. 13.

Folytatódik Komáromban a szeméttárolók felújítása

Az ősz elején az önkormányzat hat kukatároló bezárásáról és kapus megoldásáról döntött a VII lakótelepen, most más körzetekben is folytatódik a kukatárolók felújítása. Komáromban lezajlott az őszi nagytakarítás is, bővítve az elszállított hulladékok fajtáját.

A szeptemberi ülésen született a döntés, hogy a VII lakótelepen hat kukatárolót bezár a város, azaz fém kapukat szerelnek fel chippes zárral, berácsozva a bemászásra alkalmas felületeket. Az Eötvös utcán felszerelt zárható kapuk jó eredményeket hoztak, ezért döntöttek a további tárolók bezárásáról. Ezzel nem csak a kukázókat sikerül távol tartani, akik rendszeresen szétdobálták a hulladékot, de más környékről érkezők sem tudják kipakolni a szemetet.

„Sajnos a tárolók felújítása mellett sokkal nagyobb gond a rend fenntartása az egyes tárolóknál. Az Eötvös utcában tapasztalható jó visszajelzések után folytatjuk a tárolók bezárását, hogy jobban megóvható legyen a rend az ott élők számára” – mondta el Varga Tamás alpolgármester.

Októberben elkezdődött további tárolók felújítása is, több helyen a Bauringoknál, de novemberben sorra kerül néhány hely a Seress és a Király püspök utcában is. Itt egyelőre csak a felújításra kerül sor, de minden bizonnyal még több hely lesz bezárva a jövőben, hogy fenntartható legyen a rend.

„Korábban soha nem költött a város ekkora összegeket a tárolók felújítására és új kukák vásárlására. Azt szeretnénk, hogy folyamatosan felújítsuk a tárolókat és kulturált körülmények között lehessen a szemetet tárolni” – tette hozzá Keszegh Béla polgármester. A tavalyi évben 170 ezer eurót meghaladó összeg ment tárolók felújítására és új kukák vásárlására. Idén ez az összeg megközelíti a 90 ezer eurót.

A november eleji önkormányzati ülésen döntött az önkormányzat arról, hogy 40 ezer euró összegben új kukákat is vásárol a város. Ebből előreláthatólag 150 kuka lesz vegyes hulladékra, 25-25 pedig válogatott hulladékra.

Bár sok más városban lemondták a koronavírus miatt az őszi nagytakarítást, Komáromban ez is megvalósult. Az önkormányzat célirányosan a házak elől vitte el a szemetet, ahol szükség volt segítettek a város közhasznú munkásait. A város idén biztosította már az elektro-hulladék elszállítását is.

(komarno.sk)