Fotók 2023. 01. 11.

Fotógaléria: Így változott meg a Széna tér az idők során

A Széna tér alaposan megváltozott a 20. század második felében. Őszintén szólva, némelyik régi fotót elég sokaig kellett nézegetnünk ahhoz, hogy felismerjük, most mi is állhat a helyén.

1. Jobboldalt a szlovák gimnázium épülete látható
2. Víztorony és környéke a szlovák gimi felől nézve. Az a modern épület ott a kép sarkán az Ipari, illatve annak A épülete.
3. Ilyen aranyos házacskák álltak valaha ezen a területen. Szörnyű belegondolni, milyen rombolást végeztek a szocialista haladás nevében.
4. Ma ezeknek a házaknak a helyén nagyjából a régi pártház, ma a Semmelweis Ignác Egészségközpont áll.
5. Bevalljuk, fogalmunk sincs, ez a fotó a Széna tér (vagy város?) melyik részén készülhetett.
6.
7. Folyik a nagy szocialista építkezés.
8.
9. Egy régi térkép
10. Egy utca sarka a Széna tér felől.
11. Valamikor a 70-es, 80-as években így nézett ki a környék. A kis házak még állnak a Víztorony körül, a Széna téren pedig Steiner Gábor szobra körül tisztelegnek a pionírok.
12. Egy újabb emlékmű került a házak helyére, éppen Steiner Gábor szobrával néztek farkasszemet.
13. Ezen a képen már nagyjából elkészültek a nagy remekművel. Hátra volt még néhány kertes ház, amit le kellett rombolniuk a teljes, „modern” látképhez.
14. Aztán vége lett a kommunista rezsimnek, Steiner fejét eltávolították, és helyette Petőfi mellszobra került a talapzatra, 2017-ben. Ekkor az azt körülvevő kis parkot is megszépítették….
15.
16. ….szerencsére. Ugyanis 2015-ben még így nézett ki a környék. Ezen a fotón a Határőr utcai alapiskolások igyekeztek rendbeszedni az alaposan elhanyagolt helyet, 2015-ben.

Végül pedig álljon itt három fotó a mai látképről:

Fotók forrása: Gráfel Lajos FB-oldala