Kultúra 2016. 07. 27.

Szenzációs falfestmény-leletet találtak Dél-Komáromban

 Frissen feltárt római kori freskótöredéket mutatnak be Komáromban a mai napon (szerda, július 27.). Az egymás felé repülő, szárnyas nőalakokat ábrázoló, nagyméretű freskótöredéket a napokban találták meg. A lelet Brigetióban, Komárom szőnyi városrészében folyó ásatások során került elő.

Ha restaurálás előtt szeretné megtekinteni a leletet, akkor azt megteheti szerdán a Klapka György Múzeum nyílt napján. 

Számadó Emese, a múzeum igazgatója az MTI-nek kedden elmondta, hogy a római katonaváros fürdőjében a napokban találták meg a 8-10 négyzetméteres falfestményrészletet.  A kormány 25 millió forinttal támogatja a komárom-almásfüzitői árvízvédelmi beruházások idején előkerült római katonaváros feltárásának folytatását. A táborváros jó állapotban megőrződött, addig érintetlen része került elő a katonaváros fürdőjével. Az egyes helyiségek padlói több tíz négyzetméteres összefüggő felületen láthatók.

Az egykori polgárváros központjában 25 éve folytat ásatásokat az ELTE Régészettudományi Intézete és a Klapka György Múzeum.
A régészek szerint Brigetio felépítését, szerkezetét, történetét Magyarországon Aquincuméval lehet összehasonlítani. A település az egykori római határ, a limes mentén jött létre. Brigetio a Severusok alatt élte virágkorát a 2. század végén, a 3. század elején municípiumi rangot kapott, később már coloniaként említik.
Először a légiótábor jött létre, amelynek a vonzáskörzetében kialakult a táborváros, a katonai városnegyedtől 2-3 kilométerre pedig a bennszülött népesség lakhelyeként szolgáló civil település létesült.

MTI/Szia

Szólj hozzá!