Kultúra 2023. 02. 09.

Gazdag választék a VMK februári programkínálatában

Az észak-komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket februárban is. Kiemelt programjai a következők:

Cigánski Diabli – Gypsy Devils – koncert

A külföldön Gypsy Devils néven ismert Cigánski Diabli eredeti, virtuóz kompozíciókat, különleges és egyedi feldolgozásokat hoz Komáromba. Műveikben az izgalmas zenei kombinációk lehengerlő temperamentummal párosulnak.

Nemcsak saját zenei projektjeikkel gazdagítják a zenei világot, hanem szimfonikus és kamarazenekarok számára készített projektekkel is, és egyéni előadóművészekkel is kiváló az együttműködésük.

2023. február 09., 19.00 (csütörtök)
Egressy Béni Városi Művelődési Központ, Komárom (SK)
Belépőjegy: 20€

„Die Nacht“ – romantikus dalest

Kristóf Réka – szoprán / soprán
Patkoló Anikó – zongora / klavír

Zeneszerzők / Hudobní skladatelia: Richard Strauss, Joseph Marx, Sergej Rachmaninov, Alban Berg

2023. február 11., 18.00
Komárom, Tiszti Pavilon (díszterem)
Belépőjegy / Vstupné: 7€

Pintér Béla-Darvas Benedek: Parasztopera (színházi előadás)

népies-zenés krimiballada, a kassai Thália Színház vendégjátéka

2023. február 17. (péntek), 19.00
Egressy Béni VMK, Komárom (SK)

Roland és Etelka házasodni készül. Két világ találkozik az esküvő napján: Etelka szülei, a kikupálódott városi polgárok és Roland szülei, a gazdag parasztok. “A menyasszony domborodik, a magyarság szaporodik” – énekli Julika, a vőlegény mostohatestvére, akinek szintén van titkolnivalója. De pontosan így van ezzel az egész család. Mindenki csacsog, mindenki örül. Mindenki úgy tesz, mintha minden tökéletes lenne. De egyre inkább repedezni kezdenek a hazugságokból, elhallgatásokból épített falak. Sorra derül fény kisebb-nagyobb rejtélyekre: ki kit utál? Ki kit szeret? Ki kinek a kije?

Kusza családi kötelékek és bonyolult érzelmi viszonyok. Vérbő komédia és gyötrelmes dráma. Édes titkok és fájdalmas leleplezések. Semmi sem az aminek látszik.

Capella Istropolitana – Pozsony város kamarazenekara (koncert)

2023. február 22., 19.00, Tiszti Pavilon (díszterem), Komárom

PROGRAM:
Wolfgang Amadeus Mozart: Esz-dúr Sinfonia Concertante hegedűre, brácsára és zenekarra K. 364
Wolfgang Amadeus Mozart: Koncertantná symfónia pre husle, violu a orchester Es dur K. 364
Wolfgang Amadeus Mozart: 40. szimfónia g-moll, K. 550
Wolfgang Amadeus Mozart: Symfónia č. 40, g mol, K. 550

Fellépők / Účinkujúci:
Cseh Tamás – karmester / dirigent
Jozef Horváth – hegedű / husle
Lakatos Róbert – brácsa / viola

Belépődíj/Vstupné: 8 €

Kodály Zoltán: HÁRY JÁNOS, daljáték

Dráfi Mátyás ismét egy nagy, saját produkcióval kedveskedik a nézőknek. A Teátrum Színházi Polgári Társulás neve alatt saját szervezésben, pályázati támogatások segítségével, valamint önköltségből hozzta létre a nagyzenekarral kísért, sokszereplős, klasszikus stílusban megrendezett daljátékot.

Címszerepben Komárom ismert énekművészét, Pfeiferlik Tamást láthatjuk, a többi, főbb szerepekben szintén operaénekesek illetve énekművészek játszanak. Az öreg Háryt Dráfi Mátyás, Örzsét Csizmadia Lilla Kinga, Mária Lujza hercegnőt Illés Gabriella, Ferenc császárt és a bírót Grassl Ferdinánd, Napóleont Nagy Tibor, Ebelasztin bárót Wurczer Péter, Marci bácsit Kőszegi Németh József, Krucifix generálist és Muszka silbakot Tóth László.

A kórusban a két Komárom kórustagjai énekelnek. Közreműködik a Komárom Táncműhely táncosai, kísér a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar. Vezényel Farkas Pál.

2023. február 26., 16:00, Egressy Béni Városi Művelődési Központ, Komárom (SK)
Belépődíj / Vstupné: 10 €