Régió 2019. 06. 06.

Gombaszögi önkéntesek találták meg a kassai honvédszobor talapzatát

Idén tavasszal, hosszas előkészítés után a Gombaszögi Nyári Tábor szervezői Orosz Örs vezetésével, Halász György, helytörténész iránymutatása alapján, megtalálták és sikeresen kiemelték a kassai honvédszobor elásott talapzatát, illetve annak egy jelentős feliratos darabját. Az egykor impozáns emlékművet éppen 100 éve döntötték le. 

1919-ben a szobor erőszakos ledöntését követő tiltakozást a hatóságok két halálos áldozatot követelő sortűzzel oszlatták fel. A ledöntött szobrot beolvasztották, a helyén maradt talapzatot pedig 1945 után szétverték és elhordták. Köveit épületek alapozásánál használták fel, három darabját pedig a Hernád folyó árterében beásták. Szerencsére ezek közül az egyik, mintegy féltonnás, faragott, feliratos kődarab hozzávetőleges helyének ismeretét néhányan megőrizték.

A Henszlmann Imre Történelmi Társaság azóta elhunyt tagja adta tovább ezt az információt Halász Györgynek a társaság elnökének még 1994-ben, míg végül Orosz Örs kezdeményezésére a gombaszögi csapat tagjai az útbaigazítást követően georadarral és pálcás szondázással meg nem találták.

A mintegy 30 cm-es mélységben elhelyezkedő, a szakmában is szenzációs leletnek számító műtárgyat daruval sikerült kiemelni, majd a megtisztítását követően a Rovás Egyesület által üzemeltetett Magyar Jelenlét Házának főbejáratában helyezték el. A Kassa belvárosának szívében, az Erzsébet utca 42-es szám alatt található intézményben, az eredeti helyétől alig néhány száz méterre a talapzat megtalált része bárki számára megtekinthető.

A szobor történetéről a Henszlmann Imre Történelmi Társaság ugyanitt 2019. június 13-án előadással egybekötött kiállítást szervez, ahol az értékmentő felfedezők jelenlétében bemutatják a megtalált kőtáblát. A süttői mészkőből készült, mintegy 500 kg súlyú, feliratos, faragott darab egykor a szobortalapzat bal, tehát nyugati oldalán volt látható. A tábla a vörössipkás kassai honvédek győztes csatahelyszíneit sorolja fel, akár csak a jobb oldali tábla. Pontos felirata a következő:

VÁCZ, NAGY-SALLÓ, KOMÁROM, BUDAVÁR,

PERED, Ó-SZŐNY, CSÉM-PUSZTA, DUKA-

HÉTKÁPOLNA, FELSŐ-ZSOLCZA, GESZTELY

 

A szervezők szeretettel várnak mindenkit a MAJEL ház kiállítótermébe, ahol a június 13-i kiállításmegnyitón eredeti dokumentumok és képek is láthatók lesznek a kassai múlt e szimbolikus darabjának történetéről. A 18:00 kezdődő rendezvényen beszédet mondanak, illetve előadást tartanak: Haraszti Attila főkonzul, Halász György és Orosz Örs.

A kiállítás tablói egy hétig maradnak még a közösségi házban, a kőlap azonban továbbra is ott kap helyet. A későbbiekben a bejárati kapualjban információs tábla fogja bemutatni a szobor történetét.

Képgaléria archív felvételekkel IDE kattintva elérhető.

Facebook esemény

(gnyt)