Kultúra 2018. 07. 17.

Harangszóval rajtolt el a 90. Gombaszög

Az újonnan kialakított Bebek kempingben került sor a 90. születésnapját ünneplő Gombaszögi Nyári Tábor ünnepélyes megnyitójára. Az eseményen a tábor főszervezője, Orosz Örs mellett beszédet mondott Rastislav Trnka Kassa megye megyeelnöke, Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes magyar államtitkár, Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, valamint Nagy Ákos Róbert gömöri esperes. A megnyitón közreműködött párkányi Little Symphony. 

Az évek során már kicsivé vált Andrássy kemping mellett a tavaszi ásatások során előkerült pálos monostor romjai mellett alakították ki az új, csendesebb kempinget, amely a jubileumi tábor megnyitójának helyszínéül szolgált. A pálosok fennmaradt kincseinek jelentősége mellett az összefogás, a közös tenniakarás és az együttműködés fontosságára figyelmeztettek. A főszervező beszédét a köszönetnyilvánításnak szentelte, amelyben az önkéntesek segítsége mellett külön kiemelte a támogatók nélkülözhetetlen hozzájárulását az ásatásokhoz, és azok folytatására hívta fel a figyelmet. A megnyitó zárszavát az év elején megmentett szútori harangok adták.

A megnyitó után egyből megkezdődik a tábori forgatag: a Pátria Rádió táborból sugárzott első adása a Rácz Vince vezette A beszólás szabadsága, amelynek vendége lesz Balog Beáta újságíró, a Sme főszerkesztője; Soltész Árpád publicista, oknyomozó újságíró, a JOJ TV munkatársa; Parászka Boróka újságíró, a Marosvásárhelyi Rádió munkatársa, valamint Széky János publicista, az Élet és Irodalom rovatvezetője. A Tóth Károly előadói sátorban Dr. Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős államtitkár-helyettessal és Kántor Zoltán kutatóval Mózes Szabolcs, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója beszélget. A B-612 irodalmi sátorban ma kerül sor a felvidéki irodalmi kerekasztalra is, ahol Mucha Dorka Mizser Attilával, az Irodalmi Szemle főszerkesztőjével, Szászi Zoltánnal, Laboda Róberttel és Czinki Ferenccel beszélget. A TANDEM sátrában Hunčík Péter a hatokény konfliktuskezelésről tart előadást, miközben a PajtaSzínházban Jakubecz László Azonos esőben való létezés című darabját hozza. A Folkszögletben ma Agócs Gergely, szlovákiai magyar etnográfus mesél felnőtteknek, utána pedig zenekarával, a Fonóval ad koncertet. A nagyszínpadon ma fellép a Kowalsky meg a Vega és a Szabó Balázs Bandája.

További információk és a tábor részletes programja megtalálható a Gombaszögi Nyári Tábor honlapján, valamint hivatalos Facebook-oldalán.

(gnyt, szh)