Mix 2017. 11. 30.

Három pedagógus nemzedék találkozott

Kiváltságosan szép, mégis nehéz és különlegesen felelős hivatás a pedagógusoké – hangzott el azon az ünnepségen, ahol a pedagógusok három nemzedéke találkozott. Letették esküjüket a pályakezdők, elköszöntek a nyugdíjba vonulóktól és átadták a színes diplomákat. 

A Városháza dísztermében rendezett esemény a zeneiskola növendékeinek fellépésével, valamint Szabó Csenge szavalatával kezdődött.

Az egybegyűlt kollégákat Potháczky Mária, a Bozsik József Általános Iskola nyugdíjba vonult igazgatója köszöntötte. Beszédében elmondta, hogy az ügy iránti alázat és a gyerekek szeretete nélkül nem érdemes dolgozni.

„Az igazi pedagógus átérzi a felelősséget is. Szavával jóra oktat és tanít, nevel viselkedésével, élete példájával. Életműve soha el nem múló alkotás. Tudja, hogy minden gyermekben megvan a cselekvési vágy és a világmindenség megismerésének igénye, csak annak kibontakoztatását kell elősegíteni. A pedagógushit két dolgot tételez fel: hogy az emberek az eddigieknél többre nevelhetők és, hogy többre taníthatók – mondta Potháczky Mária.

Ezt követően a pályakezdő fiatalok (Áchim Éva, a Komáromi Petőfi Sándor Általános Iskola tanítója, Ács Nikolett, a Komáromi Petőfi Sándor Általános Iskola tanítója, Balogh Alexandra, a Komáromi Jókai Mór Gimnázium tanára, Bazsó Nikolett, a Komáromi Napsugár Óvoda óvodapedagógusa, Bilkó Lilla Éva, a KEM-i Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium Móra Ferenc Tagintézményének gyógypedagógusa, Józsa Evelin, a Tatabányai Szakképzési Centrum Alapy Gáspár Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanára, Kovács Klaudia, a Komáromi Csillag Óvoda óvodapedagógusa, Lengyel Gabriella, a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanára, Mezei Mária, a Tatabányai Szakképzési Centrum Kultsár István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanára, Svitek Szilárd, a Kempelen Farkas Képesség-és Tehetségfejlesztő Alapítványi Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanára, Vörös Cyntia, a Komáromi Jókai Mór Gimnázium tanára) tették le esküjüket, melynek szövegét dr. Baksa-Ströcker Renáta jegyző ismertette.

A nyugdíjas pedagógusoktól a városi pedagógus napon már elköszöntek, azonban évtizedekig végzett alázatos munkájukat ezúttal emléklappal és virággal köszönte meg dr. Molnár Attila polgármester és Turi Bálint alpolgármester.

Elköszöntek Boda Zsuzsannától, a Jókai Mór Gimnázium tanárától, Dobi Tibornétól, a Bozsik József Általános Iskola tanítójától, Kónya Erzsébettől, a Tatabányai Szakképzési Centrum Kultsár István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanárától, Körmendiné Keszler Iréntől, a Tatabányai Szakképzési Centrum Kultsár István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanárától, Nagy Lászlónétól, a Csillag Óvoda óvónőjétől, Nagyné Kiss Anikótól, a Petőfi Sándor Általános Iskola tanítójától, Peredi Ágotától, a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatójától,Potháczky Máriától, a Bozsik József Általános Iskola igazgatójától, Puskás Ilonától, a KEM-i Pedagógiai Szakszolgálat Komáromi Tagintézménye gyógytestnevelőjétől és Szinek Gizellától,  Jókai Mór Gimnázium tanárától.

Ez alkalommal köszöntötték azokat a nyugdíjas pedagógusokat is, akik 50, 60, 65, illetve 70 évvel ezelőtt kapták meg pedagógus diplomájukat.

Aranydiplomát vett át Böjthe Andrásné, az egykori Klapka György Általános Iskola nyugalmazott tanára, igazgató-helyettese, Koppány Csaba az egykori komáromi Középiskolás Kollégium, a jelenlegi Alapy Gáspár Kollégium nyugalmazott igazgatója és a Jókai Mór Gimnázium pedagógusa, dr. Kovács Gusztávné, az egykori komáromi Gép-és Gyorsíró Iskola, a mostani Kultsár István Szakgimnázium és Szakközépiskola nyugalmazott tanára, igazgató-helyettese, Tiborcz Lászlóné, a Tóparti Óvoda nyugalmazott óvópedagógusa, Windeisen Zoltánné, a Petőfi Sándor Általános Iskola nyugalmazott pedagógusa.

Gyémánt diplomát kapott Lipka Józsefné, a Dózsa György Általános Iskola nyugalmazott tanára és Hegedűs Béláné, az egykori Klapka György Általános Iskola nyugalmazott tanára.

Vas diplomát vehetett át Németh Jánosné, az egykori VIII. számú óvoda nyugalmazott intézményvezetője, míg rubin diplomát Dr. Markhot Imréné, a Petőfi Sándor Általános Iskola, illetve a Móra Ferenc Általános Iskola nyugalmazott tanítója.

Az ünnepség vendéglátással és kötetlen beszélgetéssel ért véget.