Kultúra 2017. 05. 16.

Heltai Jenő Naftalin című bohózatának bemutatójára készül a Jókai Színház

A Komáromi Jókai Színház az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójára készül, 2016. május 19-én mutatja be Heltai Jenő Naftalin című bohózatát Hargitai Iván rendezésében.

Heltai a magyar irodalom különleges személyisége, a könnyedség, az életöröm alkotója. Életműve hét évtizedet fog át, és általában mindig népszerű volt, személye szerint még az ellenfelei is szerették. Mosolygó bölcs volt két emberöltőn keresztül: a könnyedség és komolyság, az enyhe irónia és az enyhe szorongás, a kritika és a megbocsátás szellemes egybeötvözője. Molnár Ferenc és Herczeg Ferenc kortársaként lett színpadi szerző, abban a korban, amikor a magyar dráma „exportcikknek” számított az európai színpadokon. Naftalin című bohózata, melyet 1908-ban írt, s rövidesen be is mutattak a Vígszínházban, A néma levente mellett talán az egyik legnépszerűbb színpadi műve.

A történet látszatra egyszerű, Terka, az unatkozó szépasszony szerdánként megcsalja férjét az ifjú Laboda Péterrel. Nincs ez másképp azon a szerdán sem, amikor Párizsba indul a férjével. Csakhogy a férj idő előtti érkezése felborítja a találka ritmusát. Laboda Péter így kerül a szekrénybe, s ahelyett, hogy kiengedné valaki, újabb lakók és csalók érkeznek. Például a kedves Papa, Csapláros doktor úr, aki Patkány Etus délutáni színésznővel kíván randevúzni lánya lakásában.

„Heltai bohózata nagyon pontosan van felépítve, leképezi, hogy az öncsalás milyen abszurdumig tud jutni. Benne van a magánéleti megcsalásoktól kezdve, hogy hogyan csapjuk be magunkat, családon kívül, belül, férj-feleség, szülők-gyerekek is, csak azért, hogy leplezzük a kisebb-nagyobb bűnöket.

Ennek azért van egyfajta kivetülése a társadalomra is, hogyan tudnak egész társadalmi osztályok megbolondulni. Nem hisznek a saját szemünknek, a saját gondolatuknak, hanem annak hisznek, amit mondanak. Egészen vicces és egészen riasztó, hogy Krisztus után 2000 évvel még mindig ugyanezzel küzdünk.” – vallotta az előadás rendezője, Hargitai Iván.

Az előadás díszletét Bátonyi György tervezte, a jelmezek Kárpáti Enikő munkái, zenei szerkesztőként Dobri Dániel, koreográfusként Cortés Sebastián dolgozott a produkcióban, melynek főszerepében Rancsó Dezsőt m. v. és Holocsy Katalint láthatják a nézők.

További szereplők: Tóth Károly, Skronka Tibor, Holocsy Krisztina, Bandor Éva, Cs. Tóth Erzsébet, Majorfalvi Bálint, Drága Diána m. v., Elek Lúcia m. v., Szabó Viktor, Bernáth Tamás.

Az előadás videóajánlója

Színházi lábjegyzet

Szólj hozzá!