Mix Dél-komárom 2022. 04. 13.

HÉTVÉGÉN: Szaunázók napja a Brigetio Gyógyfürdőben

Április 16-án, azaz szombaton különleges programammal, Nagy Zoltán szaunamesterrel várja vendégeit a dél-komáromi fürdő.

A szaunát az északi népek több mint kétezer éve ismerik, bár az első írásos említések csak kb. ezer évre nyúlnak vissza. Eredetileg mosakodásra, fürdésre használatos helyiség volt, de mivel itt tiszta víz és általában tisztaság volt, szülésekhez és betegek gyógyulásához is használták.

A szauna idővel az egészséges életmód és a szórakozás egyik kedvelt formájává vált. Egészségre előnyös: edzi a szívet és javítja a vérkeringést, erősíti az immunrendszert. Az izzadás során a szervezetből természetes úton távoznak méreganyagok, a szaunázás ezt a természetes folyamatot fokozza. Segíthet a stressz oldásában. A bőrre is jótékony hatással bír, és álmatlanság ellen is segíthet.

„Kismértékben orvosság, nagymértékben gyógyszer” – mondják a szaunázásról fent, északon. Finnországban például ma is sokan receptre, orvosi előírásra szaunáznak.

– A Brigetio Gyógyfürdő szauna világában két finn szauna, egy rönk szauna, egy gőz szauna, valamint egy infra szauna is található. Kneipp taposóval is rendelkezünk. Októbertől a nyár kezdetéig hetente három alkalommal tartunk szauna szeánszokat – tájékoztatott Radics Török Tímea ügyvezető igazgató.

A szeánszok 11.15-kor a gyümölcsös programmal kezdődnek. A délután alkalmakra 14 órától, egészen 18 óráig óránként kerül sor.