Mix 2024. 05. 06.

Hivatalos szervek is keresik a panelházak közé tévedt őzikét

Ma reggel (2024. 05. 06-án) közzétett posztunk, miszerint egy őzike Észak-Komárom panelházai között kóborol, nagy port kavart közösségi oldalunkon. Számos állatvédő és hozzászóló kérdezi, hogy mit tesznek a hivatalos szervek, van-e már valamilyen előrelépés az ügyben.

Délután megkérdeztük a Komáromi Városi Rendőrséget. Nos, jelenleg (délután 16:00 órakor) még nem sikerült befogni az őzikét. Mind a rendőrség, akiknek egyik feladata az állatmentés, illetve mind a helyi állategészségügyi hivatal (Regionálna veterinárna a potravinová správa Komárno) próbálkozott, de sajnos nem sikerült, és jelenleg azt sem tudják, hová szaladt.

Az őzike elég nagy állat, és gyorsan szalad, és be tud húzódni olyan helyre, ahol nem látható. Altatása csak úgy lenne lehetséges, ha egy helyben marad, illetve lefekszik, ekkor tudnák altatópisztollyal meglőni. Befogása folyamatban van.

Nem ez az első eset, hogy Észak-Komáromba betévednek őzikék vagy rókák.

„A vadon élő állatok egyes fajainak településeken való felbukkanása nem új jelenség, a nagyobb városi parkok, így a temetők akár nagyobb testű fajok számára is világszerte megfelelő területnek bizonyulhatnak – írja a 24.hu. – A kutatók az elmúlt években rendszeresen találkoztak számos emlős, köztük vaddisznók, rókák, borzok, nyestek nyomaival, vagy magukkal az állatokkal, hiszen ők életvitelszerűen is megélnek akár a sírkertekben is.

Az őz alapvetően territoriális állat, étrendjét tekintve pedig elég válogatós. Habár legelése közben nagyobb területeket is bejárhat, nem jellemző, hogy bekóborol a városi zöldterületre. Azonban az őzbakok gyakran kóborolnak, és akár több mint tíz kilométerre is eltávolodhatnak a születési helyüktől.

Országszerte sok helyen egyre kevésbé foglalkoztatja az őzeket az ember jelenléte, és mind óvatlanabbul mozognak közöttünk. Mivel esti és hajnali szürkület idején a legaktívabbak, bőven megtörténhet, hogy mikor nem látjuk őket, a városokban is jönnek-mennek, a csökkent forgalom miatt pedig eljuthatnak akár a lakótelepekig is.”