Mix 2019. 02. 21.

Hogyan harcoljunk az álhírek és a dezinformáció terjedése ellen?

Az álhírek a közösségi média térnyerésével teljesen hétköznapi részévé lettek a mindennapjainknak. A jelenség a nagy horderejű makrofolyamatokat befolyásoló tényezővé is vált. Elég csak az amerikai elnökválasztásokra, vagy a brexit-szavazásra gondolni. Ezért a világban való tájékozódáshoz ma már nem csak a különböző médiumokhoz, így a közösségi oldalak közvetítette portálokhoz való hozzáférés, hanem az általuk továbbított információ szelektálásának képessége is nélkülözhetetlen. Ez a képesség teszi ki annak a jelenségnek az egyik fő alkotóelemét, amit összefoglalóan médiatudatosságnak is nevezünk.

Az álhírek, dezinformációk elleni védőoltás, ahogy a járványok elleni vakcina is, akkor a leghatásosabb, ha a megfelelő életkorban adják be azt. Így a médiafogyasztási szokásaikat éppen kialakító fiatalok számára nagyon fontos, hogy útmutatást kapjanak a hírek és álhírek világában való tájékozódáshoz.

A Trafik.sk csapata azt a célt tűzte ki maga elé, hogy több szlovákiai magyar gimnáziumot meglátogatva érthető és használható módon adja át azt a tudást, amely segít elkerülni a média világában egyre csak szaporodó csapdákat. Az álhírek, manipulált információk jelentette veszély ugyanis senkit sem kímél. A foglalkozásokon a diákok példákon keresztül ismerhetik meg, hogy mik a dezinformációk jellegzetes ismertetőjegyei és milyen típusaival találkozhatnak leggyakrabban. A „migránsáradatot” vizionáló, hamisított képek mellett a kisebbségek, így például a romák elleni gyűlöletkeltést célzó manipulált információk leleplezésében is részt vehetnek a tanulók.

A workshop fontos része egy teszt, amit a diákjaink a foglalkozás előtt és után is kitöltöttek. A két mérés arra szolgált, hogy a foglalkozást előkészítő csapat megállapíthatta, hogy milyen szinten növekedett a tanulók médiaismereti kompetenciája. A pedagógiailag jól felépített tanórán Finta Márk  használható tudást adott át másodikosainknak, amivel jobban orientálódhatnak a média világában.  A kezdeményezést a Kisebbségi Kulturális Alap támogatta.

(Králik Zsuzsanna)