Város Dél-komárom 2024. 02. 12.

Hogyan legyél egyetemista? Az intézményválasztást segíti a város

A február 15-én lejáró felsőoktatási jelentkezési határidő előtt a Komáromi DIVISZ és az Ifjúsági Tanácsadó Testület közösen pályaválasztási napot szervezett a Jókai Moziban, hogy segítsenek a végzős diákoknak eligazodni az egyetemi szakok és képzések között.

A nap folyamán számos érdekes és hasznos előadást hallhattak a diákok, többek között Eszterhai Marcell, a HÖOK elnöke, Mészáros János, a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke, valamint különféle magyarországi felsőoktatási intézmények képviselői.

„Azért szerveztük ezt a rendezvényt, mert emlékszünk rá, milyen volt a saját egyetemi választásunk idején, és szerettük volna könnyebbé tenni ezt a folyamatot a jelenlegi végzősök számára is” – mondta Turi Ádám, az Ifjúsági Tanácsadó Testület elnöke.

Az eseményen jelen volt dr. Molnár Attila polgármester és Vajda Bence alpolgármester is. A városvezetés olyan kedvezményekről tájékoztatott, amelyek érintik a komáromi diákokat, és kiemelték a hamarosan bevezetésre kerülő „Komárom visszavár!” és a jelenleg is futó „Esély Otthon” támogatási programok fontosságát. A polgármester emellett beszélt egy olyan határozatról is, amely a jogosítvány megszerzésében támogatná a dél-komáromi diákokat.

A felsőoktatásért felelős államtitkár, dr. Varga-Bajusz Veronika is részt vett az eseményen, bemutatva az idei felvételi rendszer változásait és tanácsokkal látva el a leendő egyetemi hallgatókat.

A magyarországi egyetemi felvételi rendszer összetett és sokszínű folyamat, a rendszer több lépcsőből áll, és különféle szempontok alapján értékelik a jelentkezőket.

Az első lépés általában az érettségi vizsga, amely az általános középiskolai tanulmányok befejezésének egyik fontos mérföldköve. Az érettségi eredményei alapján a diákok jelentkezhetnek a kívánt egyetemek és főiskolák képzéseire. A jelentkezés során a diákoknak meg kell adniuk azokat a szakokat és intézményeket, amelyekre felvételt kívánnak nyerni.

A felvételi folyamatot általában egy vagy több írásbeli vagy szóbeli vizsga is kísérheti, attól függően, hogy az adott szakon milyen feltételeket írtak elő a felvételihez. Ezek a vizsgák lehetnek általános ismeretekre, specifikus szaktudásra vagy képességekre irányuló felmérések.

Az egyetemi felvételi rendszerben egyre nagyobb szerepet kapnak az egyetemi előkészítő tanfolyamok és a felkészítő kurzusok. Ezek általában az adott egyetem vagy főiskola által szervezett, és szakmai tanácsadást, valamint felkészítő anyagokat nyújtanak a jelentkezőknek.

Fontos megemlíteni a ponthatárokat is, amelyek meghatározzák, hogy az egyes szakokra mennyi pontszámmal lehet felvételt nyerni. Ezek a pontszámok az érettségi eredmények és a felvételi vizsgák eredményei alapján alakulnak ki, és minden évben változhatnak az adott szak népszerűségétől és a jelentkezők számától függően.