Régió 2015. 01. 25.

Hóhelyzet Komáromban és környékén

Havazás és hófúvás nehezítti a közlekedést régiónkban, folyamatosak a balesetek és az ároba csúszások. Aki teheti ne üljön autóba. Összeszedtük a főbb információkat.

Észak-Komárom:

Az éjszaka folyamán négy jármű folyamatosan takarította az utakat, amelyekhez nemsokára további kettő csatlakozik. Tolják a havat és szórják az utakat. Hóeltakarító munkások tisztítják a gyalogos átkelők lejáróit. Külön gondot jelentenek a külterületeken található hóátfúvások az utakon. Aki teheti, ne üljön autóba – közölte facebook oldalán a Komáromi Városi Hivatal.

Gúta:

Gútán hajnali két órától folyamatosan tisztítják a város közútjait. Négy járművel járva tisztítják a városban lévő, összesen ötvenhat kilométeres utat, egy járművel pedig az összesen tizenkét kilométeres járdát. Három kategóriára szétosztott utakon végzik a tisztítás, ami négy órát vesz igénybe, a belvárosból egészen a külvárosig. A külterületeken a hóeltakarítás további hat órát vesz igénybe. – tudtuk meg a villagutta.sk Gőgh Sándortól, a Gúta Service igazgatójától. Hozzátette, hogy a főút tisztítása (Győr u., Diófa u, Fő u., Komáromi u.) a regionális útkezelő vállalat feladat.

Lezárták a Gúta és Nemesócsa közötti útszakaszt

Hóátfúvások és jégbordák nehezítik a közlekedést. Gúta és Nemesócsa közötti útszakaszon ismét kritikus a helyzet, az utat lezárták, arrafelé ne induljanak útnak. Gútáról Komárom-Vágsellye-Érsekújvár kivezető szakaszán járhatóak az utak. – informált a villagutta.sk-t Horváth Árpád Gúta polgármestere. Elmondta, hogy aki Pozsonyba tartana, az vagy Vágsellye vagy Komárom irányában induljon. Gútán, a városban folyamatosan tisztítják az utakat.

Jelenleg ilyen a helyzet Gútán a Pozsonyi utcában. (fotó: Borka Roland)
Jelenleg ilyen a helyzet Gútán a Pozsonyi utcában. (fotó: Borka Roland)

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet előrejelzései alapján a délutáni órákban fokozatosan csökkenni fog a havazás intenzitása, majd az esti órákra teljesen megszűnik. Az intézet hétfőre csapadékmentes időt jósol, keddre azonban ismét nagy valószínűséggel köszönt majd be az újabb havazás.

A Kürtre bevezető út járhatatlan. Fotó: Peller Pityu
A Kürtre bevezető út járhatatlan. Fotó: Peller Pityu

Dunántúl:

A dunántúli megyékben havazás és helyenként hófúvás nehezíti a közlekedést, az érintett területek útjain lassú a haladás, folyamatosak a balesetek, az árokba csúszások – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vasárnap délelőtt az MTI-t.

Az érintett területekről folyamatosan érkeznek a bejelentések a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba, jellemzően árokba csúszott kamionokról és személygépjárművekről – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
Mint írták, a meteorológiai előrejelzések szerint a Dunántúlon a helyenként viharos lökésekkel kísért északi, északnyugati szél a számottevő hóval borított tájakon hófúvást okoz: Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében magas hótorlaszok is létrejöhetnek.
Több útszakaszt érintően már korlátozásokat is bevezettek a közlekedők biztonsága érdekében.

FRISSÍTÉS (18:30):

Nincs járhatatlan út Komárom-Esztergom megyében

Az 1-es főutat a 97-es kilométernél megtisztították a hótól, az útvonalat megnyitották a forgalom előtt.  A sajtószolgálat tájékoztatása szerint a 8151-es utat is megtisztították, így az Ácsot az M1-es autópályával összekötő szakaszon is lehet közlekedni.  Utolsóként a 13-as utat nyitották meg a forgalom előtt vasárnap kora este, így jelenleg nincs járhatatlan út Komárom-Esztergom megyébenl.