Oktatás 2024. 03. 30.

Hugó, a kabala és motivátor oroszlán

A Komárom színeit és a Klapka-téren álló szobrot ötvöző kabalafigura az Eötvös Utcai Alapiskola ikonjává vált – nem csak a sport terén. Az intézmény nagy hangsúlyt fektet a gyermekek sportoltatására és mozgásigényük kielégítésére. Immáron negyedik éve működik az iskola alsó tagozatának minden évfolyamában sportosztály. Az iskola számos sportrendezvénynek ad otthont, illetve szervez meg.

Komárom Város támogatásának köszönhetően a 2023/2024-es tanévtől a fair-play jelentőségét is szimbolizálja Hugó, az oroszlán, emellett állandó kísérője az iskolai programoknak. Sýkora Hernády Katalint, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének helyi elnökét kérdeztük a kabala ötletének hátteréről, továbbá a sportolási lehetőségekkel kapcsolatos tapasztalatairól az iskolában.

Évtizedekkel ezelőtt jómagam is az Eötvös Utcai Alapiskola egyik sportosztályát látogattam, ismerve ennek hozadékát hasonló lehetőséget kerestem gyermekeim számára is. A megannyi sportolási lehetőség mellett azonban a 21. században fontosnak tartom a tanulók nemzetközi kapcsolatainak építését, az idegen nyelvek ismeretét, a természettudományok gyakorlatias oktatását, a mai technológia által nyújtotta előnyök kiaknázást és a pedagógus-szülő közti konstruktív, őszinte kapcsolatot is. A legfontosabb viszont az, hogy a gyermek szeresse az iskolát. A mai világban véleményem szerint a gyerekeknek a tudás mellett megfelelő készségekkel kell, hogy rendelkezzenek, melyeknek köszönhetően majd helyt tudnak állni a nagybetűs életben.

Nem fókuszálhatunk arra, mit nem tud a tanuló, s mit magolt be, hanem például inkább arra, hogy megtanuljanak tanulni, önállóan gondolkodni, együttműködni és a folyamatosan változó élethelyzetekre tudjanak megfelelően reagálni.

Igényeimet ennek az iskolának sikerült kellőképpen kielégítenie.”

Rengeteg sportágat kipróbálhatnak az iskola tanulói, s a sportszakkörök javát a napközi ideje alatt abszolválják, így a szülőknek nem kell ide-oda rohangálni a sportoltatás érdekében. Példaként említve Magyarországot, ott teljesen megszokott, hogy a gyermekek mindennap sportolnak az iskolában a testnevelés óra keretein belül. „A gyerekeknek óriási a mozgásigényük, sőt, mi, felnőttek sem vagyunk képesek órákon keresztül mozgás nélkül ülni. Kiváló megoldás erre a sportosztály választása, vagy a hagyományos osztályokban tanuló gyermekek számára a különböző sportszakkörök látogatása.

Kováč Klaudia, az iskola igazgatónője mindig is szeretett volna az iskola gyermekeinek egy kabalát. Az intézmény és a szülői szövetség egy egymást támogató közeget képeznek, így nem is volt kérdés, hogy ezt a kitűzött célt is megvalósítjuk. Talán ettől is különleges az Eötvös suli, hogy az iskola, szülő és gyermek közti párbeszédek folyamatosak, figyelembe véve egymás igényeit, nehézségeit, összpontosítva a közös célra: egy olyan innovatív oktatási környezet megteremtésére, ahol a boldog, mosolygó gyermek áll a középpontban. „Mivel az iskola kabalájaként mindenképpen állatot szerettünk volna, megindult a kutakodás, milyen állat köthető leginkább Komáromhoz. Formai kilétét végül Komárom Klapka-terén álló oroszlánja ihlette.

Az oroszlán többek között a bátorságot, igazságosságot és nemességet szimbolizálja. Sikerült olyan beszállítót találni, aki képes volt megtervezni és legyártani ezt a konkrét elképzelést. Hugó ruházatát tekintve igyekeztek hűek maradni Komárom színeihez is. A kabala a becses nevét pedig Szabó Križan Andrea igazgatóhelyettes javaslata alapján kapta, melyet az iskola közössége egyhangúan jóváhagyott.

Hugó mára már nem csupán a rendezvények kabalája, hanem a tanulók ún. motivátora is. Képviseli a járási atlétikai versenyt, a focimérkőzéseket, az iskolai atlétikai bajnokságot, a beach-voleyball kupát, a tanulók és szülők sportmeccseit és sok mást. A felsoroltakon kívül Hugóra a közösség szimbólumaként is tekinthetünk, aki mindenkinek mosolyt csal az arcára. „Ezúton is szeretném megköszönni Komárom Város támogatását.”