Kultúra Dél-komárom 2023. 02. 08.

Idén is új kalandokra hív békebeli tüzértiszt

A tavaly előtt kiadott Szuronyffy Szaniszló és a komáromi kisleány című dél-komáromi foglalkoztató füzet nagy sikert aratott a gyerekek körében és már megjelent a második kötet is. A Komáromi Városmarketing Kft. felkérése nyomán a könyvet Szabó Olivér írta és Barta Zsanett illusztrálta.

Az első részben a két főszereplő Szaniszló és Luca Dél-Komárom neves helyszíneit járja be. A második rész egyfajta időutazás, a főszereplők Komárom olyan híres szülöttjeivel találkoznak benne, mint Jókai Mór, Egressy Béni vagy épp Lehár Ferenc. A gyerekek az „egy Komáromot”, a történelmi Komáromot is megismerhetik, nemcsak Dél- hanem Észak-Komáromban is járnak.

A kötet harmadik része jelenleg előkészítés alatt áll. Ezzel kapcsolatban Szabó Olivér elmondta, hogy a tavasz végén megjelenő harmadik mesefüzet komáromi helytörténeti történelmi eseményeket mutat majd be. A kiadványból a gyerekek megismerhetik Komárom alapítását, a török háborút, és a szabadságharcot. Az ingyenes füzetek – amelyek nagyon népszerűek az óvodások és kisiskolások körében -, már hatezer példányban jelentek meg.

Az kiadványok Dél-Komáromban több helyen is elérhetők, a turisztikai attrakcióknál, a Tourinform Irodában, de eljuttatják azokat a helyi óvodákba is.