Régió 2015. 04. 21.

Ilyet még nem látott a Tatai-medence, V. Szent György napi Lovasünnep

A Tatai és Térségbeli Lovasélet-fejlesztő Egyesület szervezésében először érkezik lovasszínházi előadás Tatára. A jubileumi, ötödik Szent György napi Lovasünnepen Pintér Tibor és a Nemzeti Lovas Színház új, Mátyás az igazságos című rockoperáját a patinás Esterházy-lovardában mutatják be az április 24-i hétvégén.

Az egyesület és a rendezvény fő célja, hogy felidézze, életre keltse eleink lovas hagyományait, a lóhoz fűződő sokrétű kapcsolatát, a lovaglás helyi, országos és európai tradícióit, valamint hogy összefogja a lovakkal, lovaglással foglalkozókat, illetve az ezek iránt érdeklődőket. Mindemellett, ahogy azt Straubinger Zoltán elnök kiemelte: helyben, a helyieknek szeretnének értékes és érdekes programokat kínálni.

Az idei esztendőben is kitartottak korábbi céljaik és vállalásaik mellett, így a lovasünnep – a színházi előadásokon kívül – ingyenesen látogatható.

A Kastély tér és az Esterházy lovarda közötti területen, a sétányok két oldalán, illetve a park egyes részein különböző kézműves népművészeti és gasztronómiai termékek is várják majd a kilátogatókat. A fesztivál minden generációnak érdekes és értékes programot kínál, így a három napos rendezvényen péntektől vasárnapig a kisgyermekes családoktól a fiatal, baráti társaságokon át az idősebbek korosztályig mindenki talál kedvére való látnivalót a nap minden szakában.

A 2015-ös, jubileumi rendezvény legnagyobb újdonsága a Nemzeti Lovas Színház előadása lesz: a Pintér Tibor vezette társulat szombat este 19; és vasárnap 15 órától mutatja be a Mátyás, az igazságos című rockoperát az Esterházy-lovardában. A patinás, nagy múltú létesítmény a tulajdonos, Tatai Környezetvédelmi Zrt. jóvoltából kapja vissza régi rangját, és lesz a Lovasünnep kiemelt helyszíne. A szervezők lelátókat is telepítenek erre a hétvégére a lovardába, hogy a nézők mind kényelmesebb körülmények között élvezhessék a darabot, amelyben többek között Buch Tibor, Papadimitriu Athina, Kaszás Géza és Makrai Pál is szerepet játszik. A rendező Pintér Tibor Kinizsi Pál, Buch Tibor Mátyás király, Papadimitriu Athina pedig Szilágyi Erzsébet megformálójaként lép majd színre, de mellettük tatai és Tata környéki lovasok (a Lapatári Malom, a Brázik törzs, Gazder Pál parasportoló, Rendek Béla és a Sjáli Park csapata) is ott lesz a közreműködők között.

– Igazi, családi musical ez, amelyben természetesen a Mátyás királyról szóló mesék és mondák is megelevenednek, de a történelmi hitelességet is szem előtt tartottuk. A szívemnek nagyon kedves Tata, annak idején ide is beadtam az iskolai jelentkezésemet. És ha belegondolunk, hogy Mátyás mennyire szeretett itt vadászni, hogy a tatai vár közelében, az ország egykori lovas fellegvárában, festői környezetben léphetünk fel, akkor kijelenthetjük: nekünk is különleges lesz ez a hétvége – mondta Pintér Tibor az első, közös próba után.

A lovarda délelőtt a kisgyermekes családoké lesz: a Mesekocsi Színház közreműködésével szombat délelőtt 10:30-tól a Lúdas Matyi, vasárnap 10:30-tól A dzsungel könyve élőszereplős meseelőadásokkal várják majd a kisebbeket.

Péntek este a koncertek sorát a Black Jack és a Relics nyitja meg, szombaton fellép Dankó Szilvia, az Avion, az Üstökös Rock Blues Band, a JET-LAG, majd az Irigy Hónaljmirigyből ismert Sipos Péter és új zenekara, a Triász (Jankai Béla – billentyűk Kálmány György – ének Sipos Péter – ének) lép fel. Vasárnap a lovas programok után az Égi Kávéház különleges koncertje zárja majd a zenei sorozatot: XX. századi megzenésített versekkel érkezik majd a trió.
A rendezvényen fogatozásra, lovagoltatásra, szamaragolásra is lesz lehetőség, szombat délután Tászler Melinda szabadidomító tart majd érdekes bemutatót. Vasárnap délelőtt, a hagyományos lovas felvonulás – új helyszínen – a Kapucinus Templomnál fogadja majd a lovas áldást, majd visszatérve a Kastély-térre különböző lovas bemutatókat tartanak majd a közreműködők. Vasárnap délután, színesítve a programot, fellép a komáromi F. B. I. Street Generations Extrémsport szakosztály is.

A lovasünnep egyik legjobban várt pillanata immár hagyományosan a tombolahúzás. A fődíj ezúttal is egy nagy értékű (5 millió forint értékű) ló lesz, visszavásárlási opcióval, ami azt jelenti, hogy ha a nyertes nem tudja megtartani az állatot, az egyesület félmillió forintos áron visszavásárolja azt tőle.

Belépőjegyes előadások:
Mátyás, az igazságos 6000 Ft (3 éves kor alatt ingyenes)
Lúdas Matyi, A dzsungel könyve: 1000 Ft

Részlet a Mátyás, az igazságos című rockoperából: https://youtu.be/085yPwbmcy4

További részletek: tatailovas.hu, www.facebook.com/tatailovasunnep