Kultúra Dél-komárom 2020. 07. 08.

Indul a musical szezon a Monostori erődben

A Magyarock Dalszínház július 17-én, 20.30-tól mutatja be a Fehérlaposok című történelmi rockoperát. A 2011-ben debütált darab a felvidéki kitelepítés témakörét dolgozza fel.

2007-ben a Magyarock Dalszínház fennállásának 5 éves évfordulóján mutatkozott be először saját szakmai munkájuk eredményeképpen létrejött új magyar musicallel. Másik Lehel zeneszerző és Vizeli Csaba szövegíró az emlékezetes Aranyember musical óta már mondhatni rutinos szerzőnek számít, hiszen 2009-ben Koltay Gábor rendezésében bemutatták a Klapka című rockmusicaljüket, illetve 2010 őszen A púpos című darabjukkal a Madách Színház Musical Pályázatának döntőjébe is bejutottak. A kitelepítésről szóló darabjuk már a negyedik a sorban.

A felvidéki kitelepítés témakörével anno a dél-komáromi Kecskés László Társaság vezetője, Nemes Andrásné kereste meg a szerzőpárost. Szerette volna, ha a felvidéki kitelepítettek tizedik országos találkozója alkalmára készülne egy új zenés mű, mely a zenés színház eszközével tudja a figyelmet fordítani történelmünk ezen tragikus eseményére.

A Fehérlaposok című rockopera zeneszerzője Másik Lehel összefüggő zenei művet alkotott, Vizeli Csaba pedig első alkalommal irt saját történetet a felvidéki kitelepített családok visszaemlékezéseinek felhasználásával. Fő céljuk az volt, hogy a kitelepítésben érintett családok kicsit magukra, a saját sorsukra is ráismerhessenek a darabot nézve, illetve hogy segítsen ennek a sokat szenvedett nemzedéknek a megbékélésben. A drámai eseményeket két család sorsán keresztül ismerhetjük meg a történetben.

A produkcióban a Magyarock Dalszínház társulatának nagy része színpadra lép vendégművészekkel kiegészülve, akiknek névsora igazán impozáns: Varga Miklós, Makrai Pál, Laklóth Aladár és Csengeri Attila művészi munkája, egyénisége mind garancia a sikerre!