Oktatás 2022. 12. 13.

IPARI – Kiemelkedő eredmények a Zenit gépészeti versenyen

Kiemelkedő eredményeket ért el a komáromi Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola a Zenit gépészeti verseny kerületi fordulóján. Németh Kornél az országos döntőbe jutott, Balogh Mihály a második, Busnyák Attila a negyedik, Nagy Ádám pedig az ötödik helyen végzett. A komáromi diákok két kategóriában versenyeztek.

A szakmai versenyeken elért eredmények az egyik legfontosabb fokmérője annak, hogy milyen lehetőségeket biztosít egy szakközépiskola. Természetesen a diákok nyitottságára, szorgalmára és kíváncsiságára is szükség van ahhoz, hogy ezekkel a lehetőségekkel olyan tudásra tegyenek szert, amely a jövőben biztosítja majd azt, hogy versenyképesek legyenek a munkaerőpiacon. A komáromi Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola tanulói évről évre bizonyítják, hogy a befektetett munka meghozza a gyümölcsét.

Az idei tanévben a Zenit gépészeti verseny kerületi fordulójára november 23-án, Garamtolmácson (Tlmače) került sor.  Iskolánkat az A kategóriában Németh Kornél, IV. C és Balogh Mihály, III.C osztályos tanulók, a C kategóriában a Nagy Ádám, IV.C és Busnyák Attila, IV.C osztályos tanulók képviselték.

Az A kategóriában versenyző diákok az elméleti tudásukat egy teszten keresztül bizonyították. A gyakorlati részben számítógépes program segítségével műszaki rajzot készítettek, majd az alkatrész legyártásának technológiai megoldását is megtervezték. A legjobb eredménnyel Németh Kornél az országos döntőbe jutott, másik versenyzőnk, Balogh Mihály a második helyezett lett.

A C kategóriában versenyző diákok egy adott alkatrész legyártásának szimulációját kapták feladatul. A műszaki rajz elkészítése után az alkatrész legyártásának technológiai megoldását tervezték meg, valamint az alkatrészt előállító CNC gép vezérléséhez szükséges programot is megírták. Ebben a kategóriában Busnyák Attila a negyedik, Nagy Ádám az ötödik helyen végzett.

Petheő Boglárka