Mix 2023. 01. 12.

Ismeretlen eredetű zöld fény Komárom felett

Múlt héten csütörtök hajnalban, illetve szombat éjjel is jól látható volt városunk felett az – az eddig ismeretlen eredetű – statikus zöld fényjelenség, amihez hasonlót már a világ több pontján is megfigyeltek az elmúlt években (például Mexikóban és az USA-ban (2016), legutoljára pedig 2020-ban Győr felett).

Akkor több elmélet is napvilágot látott, de konkrét bizonyítást (még) egyik sem nyert: 1. Idegenek jelenléte (UFO) 2. Napkitörések után fellépő ritka elektromágneses légköri jelenség 3. Sarki fény effektus 4. Légkörben fellépő ionizáció 5. Egy erős földi fényforrás “nem hagyományos” visszatükröződése 6. Egyéb légkör-optikai anomáliák.

A videókat és a fotókat egy természetvédelmi mérnök olvasónk készítette Rév-Komárom belvárosa felett (az Eötvös utca elejénél, a Menházzal szemben), melyeken jól látszódik, hogy a csütörtök hajnali megfigyelésnél a zöld fény intenzitása az alatta elhaladó felhők hatására hol erősebb, hol pedig gyengébb volt. Szombat éjszaka pedig különböző módon szóródott a ködös-párás időjárás hatására. Az első alkalommal körülbelül egy órán-, a másodiknál másfél-két órán keresztül volt megfigyelhető ez a fény-jelenség (2023.01.05-én nagyjából 02:00-03:00 között; 2023.01.07-én pedig 22:12-00:05 között).

Volt OTP bank, ma irodaház fölött (a Menházzal szemben).

A fotók készítője továbbította a képeket két, légköri jelenségekkel és meteorológiával, illetve egy földtudománnyal foglalkozó szakember ismerősének, de egyelőre egyikük sem tudott (pontos) magyarázatot adni.

A “földi eredetű, erős fényforrás visszatükröződése” lehetőséget több szempontból is kizárták. Hiszen, akkor állandó jelleggel, folyamatosan látható lenne a jelenség; illetve nincs olyan erősségű földi világítás városunk ezen pontján, amely ezt létrehozhatná.

A “sarki fény jelenséggel” sem magyarázható, mivel az év ezen időszakában ez nem jellemző, főleg nem hazánkban.

A múlt héten több erőteljes napkitörés is volt, amelynek hatására a légkörben ugyan létrejöhetnek bizonyos elektromágneses jelenségek, és adott időjárás esetén ionizáció is. De mivel ezek nagyon ritka folyamatok, kevés annak az esélye, hogy egy héten belül két éjszakán is megfigyelhetőek legyenek egy és ugyanazon pontján az égboltnak.

Az “idegenek jelenléte” kapcsán a szakértők nem nyilatkoztak…

Egyelőre nem érkezett sem tudományos, sem egyéb pontos magyarázat a jelenséggel kapcsolatban, így olvasóinkra és követőinkre biznánk, hogy maguk döntsék el, mi lehetett ez a különös zöld színű fény.

Kíváncsiak vagyunk, vajon hányan vették még észre, vagy kapták lencsevégre ugyanezt; illetve szeretettel várjuk hozzászólásaikat, további megfigyeléseiket és tapasztalataik megosztását.

A következő linkeken utána tudnak olvasni hasonló jelenségeknek, amelyeket cikkünk elején említettünk:
Rejtélyes zöld fény az égbolton – Mit láthattak győri olvasóink?
Bizarre green sky over Ranong
Titokzatos zöld fények Mexikó fölött