Mix Dél-komárom 2023. 12. 05.

Jótékonyság disznóvágást tartottak Dél-Komáromban

Az elmúlt hétvégén kolbásztöltő versenyt rendeztek a szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Ház udvarán, az eseménynek a látványdisznóvágás is része volt. A kolbászokat rászoruló családok kapták meg.

Oláh Gábor, a Vöröskereszt területi koordinátorától megtudtuk, hogy a program előtt sokat töprengtek azon miképp is lehetne még emlékezetesebbé tenni a karácsonyt. Aztán egy hirtelen jött ötlettől vezérelve döntöttek úgy, hogy hagyományos ízekkel örvendeztetik meg a rászoruló családokat.

Bár a Vöröskereszt nem vállalkozott disznóvágásra, a Szőnyi Dolgozók Sporthorgász Egyesülete és a Szőnyi Kulturális Egyesület „látványdisznóvágást” szervezett a művelődési ház udvarán. A nap korai óráiban már folyt a pörkölés, majd megkezdődött a darabolás és feldolgozás. Később a már sülő ínycsiklandó pecsenye és kolbász mellett jutott bor és forró tea is a kilátogatóknak, és persze a jófajta hazai pálinka sem maradhatott el.

A Vöröskereszt kolbásztöltő versenye, melyen öt csapat vett részt, párhuzamosan zajlott a disznóvágással. Az ízesítésről maguknak a csapatoknak kellett gondoskodniuk, egy kikötés volt csupán, hogy hagyományos, magyaros ízű kolbászok készüljenek. A legjobb csapat ajándékkosarat nyert.

Oláh Gábor kiemelte, hagyományt szeretének teremteni az eseményből, hogy minél több család számára tegyék szebbé a karácsonyi készülődést. Nagyon örülnének, ha jövőre még több csapat nevezne be a versenyre.

A Vöröskereszt egyébként idén is összeállítja a tartós élelmiszerekből álló karácsonyi csomagjait, melyeket még az ünnep előtt eljuttatnak valamennyi a rászorulók részére.

(A kemma.hu cikke alapján / Fotó: mno.hu)